compo image
  1. COMPO
  2. Vodiči
  3. Oskrba Rastlin
  4. Sobne rastline
  5. Skrb za sobne rastline pozimi

Kako zagotoviti, da bodo vaše rastline preživele hladno sezono

Pravilna skrb za sobne rastline pozimi

Zima je lahko težek čas za sobne rastline in njihove ljubitelje. Zunaj je hladno zato si naredimo naše domove toliko bolj udobne: ogrevanje je vklopljeno, zavese zaprte in prijetna skodelica čaja na kavču. Čeprav se to morda sliši čudovito, bi morali biti pri dveh od teh stvari previdni. Povedali vam bomo, kaj lahko storite, da preprečite, da bi vaše sobne rastline pozimi odmrle.

Najboljše mesto za sobne rastline pozimi

Vaše sobne rastline pozimi potrebujejo ogromno svetlobe. Zaradi kratkih dni in pogosto turobnega vremena je dobijo veliko premalo. To je dober razlog, da očistite okna, odmaknete zavese in postavite rastline tako, da dobijo čim več dnevne svetlobe. Mesto ob oknu je zato popolno, a ker večina sobnih rastlin ne prenaša prepiha in se običajno odzove tako, da liste odvržejo ali ti porumenijo, je potrebna skrb. Ko prezračujete svoj dom, morate rastlino premakniti na območje, zaščiteno pred prepihom. Da velikih rastlin, ki se nahajajo na tleh, ne zebe, je dobro, da jih postavite na stol ali podstavek za rastline. 

compo image

Zmanjšajte zalivanje in gnojenje

Sobne rastline pozimi preidejo v fazo mirovanja in zaradi počasne rasti v tem obdobju potrebujejo veliko manj vode in veliko manj hranil. Pozimi bi morali tudi zmanjšati gnojenje. Zadostuje tudi, da v hladnem obdobju svoje sobne rastline zalivate vsakih sedem do deset dni. Zemlja rastlin na okenski polici nad radiatorjem se lahko hitreje posuši in jih boste morda morali zalivati nekoliko pogosteje. Z dobro uveljavljenim trikom s palcem lahko hitro ugotovite, ali vaša sobna rastlina potrebuje vodo. Preprosto potisnite palec nekaj centimetrov v zemljo, da preverite raven vlage.

compo image

Sobne rastline in topel zrak zaradi ogrevanja

Toplota (večina sobnih rastlin se počuti udobno pri temperaturah 20-24 °C) in suh zrak sta razloga, zakaj je potrebno pozimi še posebej paziti na naše sobne rastline. Rastline, ki sorazmerno dobro prenašajo topel zrak zaradi ogrevanja, vključujejo kaktuse in sukulente.

Pomanjkanje zračne vlage lahko dolgoročno oslabi vaše rastline, zaradi česar njihovi listi porumenijo rastline pa postanejo bolj ranljive za škodljivce. Redno odstranjujte prah s svojih sobnih rastlin in to izkoristite kot priložnost, da jih pregledate zaradi bolezni in neželenih gostov. Listi z gubami, belimi lisami, nitmi ali lepljivim filmom na njih so pogosto znak, da je vaša sobna rastlina nezdrava. Prizadeto rastlino ločite od ostalih in jo zdravite s fitofarmacevtskim sredstvom iz naravnih sestavin.

Pregled dejavnikov stresa za sobne rastline

Ali so listi vaše najljubše rastline povešeni in porumeneli? Pregled vseh dejavnikov stresa sobnih rastlin in ustreznih rešitev je na voljo tukaj!

več o tem

Deli

compo image

COMPO. Enostavno lepe rastline.

Z dvema levima rokama ali z "zelenimi prsti" - naj bo vaše življenje bolj zeleno.

Servis