1. COMPO
  2. Vodiči
  3. Rastline od A do Ž
  4. Vrtne rastline
  5. Navadni bršljan

Karakteristike

Navadni bršljan

compo image
compo image

Potrebe

Zalivanje:
srednje
Svetloba:
polsenčno/oblačno
Težavnost nege:
srednja

Obdobje cvetenja

Karakteristike

Mesto sajenja:
grede, obronki, balkon, terasa
Višina rastline:
do 20 m
Barva cvetov:
bela

Pravilno sajenje

Sajenje navadnega bršljana

Lega:

Navadni bršljan (Hedera helix) se lahko zelo razraste in razvije do 20 m dolge poganjke. Zato morate zelo skrbno izbrati mesto za posaditev, saj ko se rastlina enkrat povzpne po fasadi, je odstranjevanje pritrjenih korenin skoraj nemogoče. Navadni bršljan ima najrajši senčne ali polsenčne lege. Zanj so najbolj primerne hladne lege, ki niso izpostavljene neposrednim sončnim žarkom. Navadni bršljan pa lahko posadite tudi v lonec, ki ga postavite na balkon, teraso ali pa tudi v notranje prostore. Za razliko od posaditve na prostem pa navadnemu bršljanu, postavljenemu v notranjih prostorih, bolj ustrezajo svetle lege. Vendar tudi tukaj velja: bršljana ne izpostavljajte neposrednim sončnim žarkom. Najbolje ga je postaviti na zmerno topla mesta, na katerih sobna temperatura ne presega 18 stopinj Celzija in pozimi ne pade pod 10 stopinj. Sobne rastline tudi ne prenašajo suhega zraka, saj ga lahko v tem primeru hitro napadejo pršice prelke.

Sajenje:

Navadni bršljan lahko sadite skozi vse leto. Vendar pa je najboljši čas za sajenje na prostem pomlad ali jesen, saj se zemlja v teh letnih časih ne izsuši tako hitro. Navadni bršljan se najbolje počuti v rahlih tleh z veliko vsebnostjo hranilnega humusa in apneno podlago. Za sajenje v korito ali lonec je treba uporabiti zemljo za zelene rastline ali palme. Preden ga zasadite v korito, ga je treba v vsakem primeru zelo dobro zaliti.

Pravilna nega

Nega navadnega bršljana

Zalivanje:

Če navadni bršljan posadite na vrtu, ga morate prvih nekaj tednov redno zalivati, da je zemlja ves čas vlažna. Ko se dobro razraste, morate biti pozorni samo na to, da se zemlja ne izsuši. Če navadni bršljan posadite v lonec in ga postavite na balkon, teraso ali v notranje prostore, ga zalivajte zmerno, vendar v rednih intervalih. Navadni bršljan ne prenaša dolgotrajne izsušitve koreninske grude in zastajanja vode.

Gnojenje:

Pusto zemljo lahko oplemenitite z nanosom komposta ali z gnojenjem z našim dolgotrajnim gnojilom za iglavce, saj tako svoji rastlini zagotovite zadostno količino hranil. Za lončnice priporočamo redno gnojenje z našim gnojilom za zelene rastline in palme, ne glede na to, ali je lonec postavljen v hiši ali na terasi. Zadostuje že, da gnojilo vsaka dva tedna dodate vodi za zalivanje. Samo pozimi naredite premor za šest do osem tednov in rastlin v tem času ne gnojite.

Obrezovanje:

Prvih nekaj let navadni bršljan raste relativno slabo, zato ga v tem času navadno ni treba obrezovati ali oblikovati. Po nekaj letih pa se navadni bršljan običajno začne razraščati v vse smeri. V tem primeru ga morate nujno obrezati. V nasprotnem primeru se lahko nenadzorovano razraste in takrat ga je zelo težko odstraniti. Najboljši čas za obrezovanje navadnega bršljana je med julijem in avgustom v hladnih in oblačnih dneh. Starejše rastline boste morda morali obrezati še oktobra ali aprila. Obsežnejše obrezovanje pa je primerno samo v času zimskega mirovanja.

Ukrepi pozimi:

Na vrtu navadni bršljan brez težav prezimi in vam zato ni treba izvajati nikakršnih zaščitnih ukrepov. Če bo zimo preživel v loncu ali posodi, pa ga morate nujno zaščiti pred premočnimi neposrednimi sončnimi žarki. To velja predvsem za mlade rastline. Dodatno morate rastline zalivati samo v obdobjih brez zmrzali in jim dodati samo toliko vode, da se zemlja ne izsuši.

compo image
Navadni bršljan je strupen. Strup je prisoten v vseh delih rastline. Še posebej strupene so jagode, ki zrastejo na navadnem bršljanu, ko je ta že zelo star.

Deli