compo image
 1. COMPO
 2. Vodiči
 3. Oskrba Rastlin
 4. Vrt
 5. Nega vrta
 6. Ustrezno obrezovanje dreves

Ustrezno obrezovanje dreves

Čeprav v naravi ni postopka, podobnega obrezovanju, je redno obrezovanje dreves precej uporabno. Na ta način bodo vaše lesnate rastline zadobile ustrezno obliko, spodbudili pa boste tudi tvorjenje cvetov in sadežev. Obrezovanje poskrbi tudi za boljšo rast in odganja bolezni ter glivična obolenja. Na tem mestu boste našli uporabne informacije o ustreznem času in tehniki obrezovanja.

compo image

Najprimernejši čas za obrezovanje dreves

Podobno kot pri vseh elementih nege vrta tudi za obrezovanje lesnatih rastlin velja naslednje: pravilno izbrani čas je bistvenega pomena! Najboljši čas za obrezovanje sta februar in marec, ko je čas najhujše zmrzali že mimo. Prezgodnje obrezovanje bi povzročilo slabšo odpornost lesnatih rastlin na zmrzal, če drevesa obrežete prepozno, pa lahko pri tem poškodujete morebitne poganjke, ki so že zrasli. Pomembno je, da drevesa obrezujete le, ko ni zmrzali.

Tehnika pravilnega obrezovanja

Vedno morate uporabiti ostro orodje, saj lahko le tako poskrbite za čist rez. Če želite ohraniti način naravne rasti,nbsp;morate obrezati glavne veje in tako enakomerno razredčiti krošnjo.

compo image

Žaganje vej

Prepričajte se, da boste rez vedno izvedli nad listnim poganjkom pod rahlim kotom,da se voda lahko tako enostavno odvaja. Ne smete pa odrezati zadebeljenega dela ob začetku veje (začetka glavnega poganjka), saj bo ta del pomagal zaceliti rano, ki nastane ob rezu. Začetek glavnega poganjka veje je del, kjer se veja združi z deblom: vsako leto veja najprej zraste, nato pa se odebeli. Pozneje v istem letu bo zraslo tudi deblo in zdrsnilo prek dela veje.

Žage ne nameščajte preblizu debla, saj boste tako uničili začetek glavnega poganjka. V tem primeru se rana ne bo zacelila, zaradi česar bo bolj dovzetna za glivična obolenja. 

Nikar pa ne režite predaleč od debla! Preveliki štrclji se namreč ne morejo zarasti. Posledice: v rano bi lahko prišle glivice ali bakterije, ki povzročajo gnitje, zaradi česar bi veje lahko odmrle.

compo image

Krajšanje vej

Če veje le krajšate, ni nobene potrebe po rezanju pri začetku glavnega poganjka (tj. pred zadebelitvijo med deblom in vejo). Pozor: poiščite morebitne poganjke in napravite diagonalni rez tik nad poganjkom (približno 5 mm), da lahko voda tako enostavneje odteka. Nad poganjkom pa prav tako ne pustite preveč cepiča, kot, pod katerim režete, pa ne sme biti preoster, da bo tako rana čim manjša.

compo image

Postopna navodila

Postopek za velike veje

Debele veje odžagajte v treh etapah, da bo tako rana čim manjša. Z nadaljnjo oskrbo drevesa boste poskrbeli, da se bo rana zacelila, preprečili pa boste tudi vdor virusov, bakterij ali gliv v drevo. Na tem mestu si oglejte natančni postopek.

 1. Najprej napravite rez od spodnjega dela veje do središča veje. Poskrbite, da bo med mestom reza in deblom vsaj 50 cm razdalje.
 2. Sedaj zarežite v vejo z zgornjega dela, približno 60 cm stran od debla.
 3. Odrežite preostanek veje, pri čemer mora začetek glavnega poganjka ostati na deblu.
 4. Rastlina pogosto potrebuje več let, da bi sama zacelila rano. V tem času lahko v drevo vdrejo virusi, bakterije in glive. Odstranite morebitno žagovino s površine reza, nazobčane rane pa zgladite z rezilom. 
 5. Če želite pospešiti postopek celjenja, morate na rano takoj po obrezovanju nanesti obilico sredstva za celjenje ran do 2 cm pod robom rane. Enkrat na dve do tri leta preverite območje in po potrebi ponovno nanesite sredstvo za celjenje, 

Deli