compo image
  1. COMPO
  2. Vodiči
  3. Oskrba Rastlin
  4. Vrt
  5. Nega vrta
  6. Skrb za vrt v vročem poletju

Skrb za vrt v vročem poletju

Kaj lahko storite za svoje rastline v vročih in suhih dneh

Se tudi vi spominjate izjemno vročega poletja leta 2018 s precej mešanimi občutki? Visokih temperatur se kar nismo mogli naveličati, po drugi strani pa je suho vreme v obup spravilo številne ljubiteljske vrtnarje. Tudi strokovnjaki s področja raziskovanja podnebja se strinjajo, da bo do podobnih sušnih obdobij v prihodnje prihajalo še pogosteje. Preberite, kako lahko svoje rastline pripravite na te izjemne vremenske pogoje in čim bolj omejite tveganje za morebitno poletno škodo.

compo image

Najboljša osnova: globoko prodiranje korenin

Rek, da je bolje preprečevati kot zdraviti, še posebej velja za vrtnarjenje. Z le nekaj enostavnimi ukrepi lahko rastlinam pomagate, da bodo bolje prebrodile daljša sušna obdobja. Zapomnite si predvsem naslednjo korelacijo, ki se jo v povezavi s takšnimi težavami pogosto spregleda: močnejše kot so korenine rastline in globlje kot sežejo v zemljo, bolje lahko shranijo vodo in vsrkavajo vlago iz prsti. Izdelki, ki spodbujajo rast korenin, lahko poskrbijo tudi za boljšo rast sadik in globlje prodiranje korenin že obstoječih rastlin, kar omogoča optimalno shranjevanje vode in hranilnih snovi. S pomočjo omenjenih sredstev pa se razvije tudi s humusom bogata zemlja, ki lahko dlje časa shranjuje vodo. Z izbiro pravega substrata lahko pozitivno vplivate na zdravo rast vaših rastlin v sušnih obdobjih. Naše prsti za balkonske rastline in korita vsebujejo posebna sredstva za nabiranje vode, v katerih se shrani nekaj vode za namakanje, ki se nato po potrebi dovaja rastlini. Prst tako ostane vlažna dlje časa, zaradi česar je potrebno tudi manj pogosto zalivanje.

compo image

So vam bolj pri srcu odporne rastline?

Dolgoročni ukrep, ki vam bo dobro del v vročih sušnih obdobjih: prilagodite vrt na spreminjajoče se podnebne razmere in vanj posadite rastlinske sorte, ki bolje prenašajo vročino, npr. sivko, navadni sporiš, dipladenijo in spreminjevalko. Primerne so tudi sadne rastline, ki bodo zaradi obilice sonca obrodile sočne sadeže. Jasno je seveda, da v visokih temperaturah uživajo tudi sredozemske rastline, kot denimo agrumi, oleander in rožmarin.

Zdrave rastline bolje prenašajo suhe razmere

Ko pride do zaščite rastlin pred vročino in sušo, so skrivno orožje nedvomno hranilne snovi. Težava pa je v tem, da mnogo ljubiteljskih vrtnarjev svojih rastlin ne gnoji ali pa to storijo prepozno. V našem naboru izdelkov boste lahko našli posebne pelete za gnojenje, izdelane iz ovčje volne, ki lahko na začetku vsrkajo veliko vode, s čimer se izboljša humifikacija in dovajanje hranilnih snovi ter vode rastlinam v sušnih obdobjih. Če želite poskrbeti, da bodo vaše rastline vroče dneve preživele brez težav, lahko uporabite tudi zastirko. Sloj pokošene trave, listja ali ostanki poljščin bodo poskrbeli, da bo vlaga izparevala počasneje, in zaščitili prst pred prekomernim pregrevanjem.

Naravna gnojila

Ovčja volna: čudežno zdravilo

Hranilne snovi, ki pospešijo rast rastlin in omogočijo boljše shranjevanje vode: ovčja volna je mnogo bolj vsestranska, kot se vam morda dozdeva!

Preberite več
compo image

Kako poskrbeti, da bo v sušnih obdobjih vaša trata ostala zelena

V sušnih obdobjih običajno najbolj trpi trata. Ste vedeli, da lahko luščine, ki jih vsebujejo nekatere od naših mešanic semen za trato, lahko shranjujejo vodo? Kljub temu pa je za dobro kaljenje v vsakem primeru potrebno ustrezno zalivanje (temeljito zalivanje vsaj enkrat dnevno). Na ta način pa se poveča tudi verjetnost, da bodo semena vzklila v manj primernem vremenu, zato se sejanja lotevajte previdno. Trato lahko na morebitne težavne poletne razmere pripravite tudi tako, da dovolj zgodaj poskrbite za ustrezno gnojenje. Ko kupujete izdelke, izberite takšne, ki vsebujejo veliko kalija, saj kalij okrepi celične stene in poskrbi za optimalno sposobnost zadrževanja vode rastline. Tako bo rastlina bolj odporna na sušne poletne razmere. Ko je zunaj vroče, je bolje, da trave ne kosite in je ne gnojite. Posamezne travne bilke naj bodo dolge vsaj od 4,5 do 5 centimetrov, saj tako zagotavljajo boljšo senco prsti, kar pripomore k temu, da se trata ne izsuši prehitro. 

compo image

Prvo pravilo, ki ga je treba upoštevati v vročinskem valu: zalivajte pametno

V vročih obdobjih je še posebej pomembno, da rastline zalivate zjutraj. Tako se bo rastlina lahko hitro posušila, od rose mokra prst pa bo dobro vsrkala dodatno vodo. Če bi rastline zalivali opoldne, bi se lahko njihovi listi na vročini sežgali, ob večernem zalivanju pa bi rastlina lahko ostala mokra, zaradi česar bi prišlo do nevarnosti hitrejšega razširjanja glivičnih obolenj. Bolje je, da rastline enkrat zalijete temeljito, kot pa da jih le površinsko zalivate pogosteje. Če prst namočite redno, bodo rastline lahko pognale globoke korenine in uporabile zaloge vode. Ker lahko vlažna prst bolje vsrkava vodo, prst najprej le na kratko zalijte, nato pa počakajte od 10 do 15 minut in jo po tem zalijte temeljito. Najbolje je, da za to uporabite deževnico. Uporaba deževnice pozitivno vpliva na vašo porabo vode, ščiti okolje in je ugodna tudi za rastline, saj v deževnici ni apnenca, prav tako pa je ravno pravšnje temperature.

Deli