1. COMPO
  2. Vodiči
  3. Rastline od A do Ž
  4. Sobne rastline
  5. Prava aloja (Aloe vera)

Karakteristike

Prava aloja (Aloe vera)

compo image
compo image

Potrebe

Zalivanje:
srednje
Svetloba:
sonce
Težavnost nege:
nizka

Karakteristike

Mesto sajenja:
Soba, zimski vrt
Višina rastline:
do 60 cm
Barva cvetov:
Oranžna, rumena, rdeča

pravilno sajenje

Sajenje aloe vere

Kako prepoznam aloe vero?

Prava aloja, botanično aloe vera, ni le ena najbolj znanih sukulent, ampak je tudi vsestranska zdravilna rastlina. V zdravilne namene so jo uporabljali že v starih časih. Ne glede na to, ali gre za zdravljenje modric, zaprtja, za lajšanje opeklin ali za različne kožne težave, kot so akne ali nevrodermitis - gel prave aloe je bil in se še uporablja na najrazličnejših področjih.

Pravo alojo od drugih rastlin aloe vere razlikuje grenak okus gela v njihovih listih. Lahko pa jo prepoznate tudi po videzu. Najprej morate pogledati steblo rastline: aloe vera ima le kratko koreninsko steblo ali je celo popolnoma brez stebla. Njegovi mesnati, suličasti listi, se ožajo do konice, imajo svilnat sijaj in so lahko dolgi do 40 cm in široki do 7 cm. So sivo-zelene in včasih rahlo rdečkaste barve. Rastejo tudi v gostih rozetah, z robovi, dolgimi približno 2 mm. Prava aloe vera se razlikuje tudi po cvetovih: spomladi lahko razvije do 60 cm dolga stebla z rdečimi, rumenimi ali oranžnimi cvetovi.

compo image

Katera lokacija je najboljša za aloe vero?

Aloe vera prihaja iz območij s tropskim ali subtropskim podnebjem. Zato je pri izbiri prave lokacije za rastlino zelo pomembno, da izberete toplo in sončno mesto. Ker aloe vera v naših krajih ne more prezimiti, je bolje, da rastline ne posadite v vrtno gredico. Namesto tega je aloe vera primerna kot lončnica, ki bo uspevala na balkonu, terasi ali kot hišna rastlina. Če je aloe vera zunaj na balkonu ali terasi, jo je potrebno zaščititi pred vetrom in dežjem. Priporočljivo je tudi, da se aloe vera počasi navadi na sonce, sicer bodo njeni listi porjaveli. Kot hišna rastlina je vesela sončne, tople točke ob oknu, obrnjenem na jug ali pa jo postavite v svetel zimski vrt.

Posadite aloe vero v lonček

Ko kupite aloe vero, jo čim prej presadite v večji lonec. Velik lonec je priporočljiv, da se lahko korenine aloe vere pravilno razvijejo. Poleg tega mora imeti lonec več drenažnih lukenj, da lahko odvečna voda za zalivanje zlahka odteče. Aloe vera raste precej hitro in se tudi rada razraste po širini, zato malo več prostora na levi in ​​desni strani ne more škoditi.

Prava zemlja

Posebna zemlja za sukulente in kakteje je še posebej primerna za sajenje, saj ima prava aloja raje prepustna, lahka tla. Vrednost pH mora biti nevtralna, torej ne zelo alkalna ali zelo kisla.

pravilna nega

Nega aloe vere

Kako pravilno skrbeti za svojo aloe vero?

Aloja je na splošno zelo nezahtevna, zato bodo zanjo brez težav skrbeli tudi hobi vrtičkarji brez večletnih izkušenj. Predvsem je pomembno, da ste pozorni na liste rastline. Če te rastejo navzgor in so zelene barve, je rastlina v dobrem stanju. Če aloe vera dobi premalo svetlobe, se listi razraščajo vodoravno ali ob površini zemlje v loncu. Po drugi strani pa tanki in zviti listi kažejo na pomanjkanje vode. Spodnji listi sčasoma odmrejo, postanejo rjavi in ​​zelo suhi, zato jih je treba redno odstranjevati.

Gnojenje aloe vere

Na splošno potrebuje aloe vera zelo malo gnojila. Med njihovo glavno rastno dobo, od maja do avgusta, zadostuje, da jim vsakih 6 do 8 tednov zagotovimo hranila. Za sukulente in kaktuse je najbolje uporabiti posebna tekoča gnojila. Zaradi svoje tekoče konsistence se lahko preprosto dodajo v vodo. V zimskih mesecih pa se je treba gnojenju popolnoma izogniti. To je čas, ko aloe vera počiva in polni baterije za pomlad.

compo image

Kako pogosto morate zalivati aloe vero?

Ker lahko aloe vera shranjuje vodo v listih, je potrebno rastlino ​​le zelo redko zalivati. Rastlino je najbolje zalivati ​​šele, ko se zemlja nekoliko posuši. Kašasti, rjavi listi so znak nepravilnega zalivanja. Rastlino zalivajte neposredno pri koreninah in ne od zgoraj nad listi. Paziti je potrebno tudi, da voda ne zaide v listno rozeto aloe vere, saj lahko voda, ki se tam nabira, povzroči gnitje.

Začasne suhe faze rastlino manj motijo kot stalna vlaga. Vendar pa lahko daljša suša povzroči, da listi postanejo mlahavi. V tem primeru skrajšate obdobja med zalivanjem. Pomembno je tudi, da se izognete preveliki količini vode, saj lahko le-ta povzroči gnilobo korenin.

Nasvet: Ker rastlina ljubi apnenec, jo lahko zalivate kar z vodo iz pipe.

Prezimovanje aloe vere

Če je aloe vera poleti na balkonu ali terasi, postane v jeseni tam postopoma preveč hladno za to na mraz občutljivo rastlino. Aloe vero je najbolje prezimiti na hladnem in svetlem prostoru brez zmrzali, pri temperaturah med 10 in 15°C. Primeren je na primer svetel, hladnejši zimski vrt ali svetlo stopnišče. Za zdravje rastlin aloe vere, ki so poletje preživele kot sobna rastlina, je optimalno, če jih lahko v zimskih mesecih preselimo v hladnejši prostor, kjer bo rastlina lahko počivala. V zimskih mesecih aloe vera skoraj ne potrebuje vode ali dodatnih hranil. Ta faza počitka je pomembna za rastlino, da lahko spomladi cveti. Takoj, ko oblikuje prve cvetove, lahko rastlino spet postavite v nekoliko toplejši prostor. Takrat bo vesela sončnega mesta v spalnici ali v dnevnem prostoru.

Deli

compo image

COMPO. Enostavno lepe rastline.

Z dvema levima rokama ali z "zelenimi prsti" - naj bo vaše življenje bolj zeleno.

Servis