compo image
  1. COMPO
  2. Vodiči
  3. Oskrba Rastlin
  4. Sobne rastline
  5. Deset sobnih rastlin, ki ne potrebujejo veliko svetlobe

Rastline, ki obožujejo temne kotičke

Deset sobnih rastlin, ki ne potrebujejo veliko svetlobe

Rastline, ki imajo raje temne kotičke, lahko v hipu poživijo katerokoli temno sobo. Katere rastline pa so primerne za temnejše kotičke vašega doma? Predstavljamo vam deset sobnih rastlin, ki imajo rade senco in dobro uspevajo tudi v temnih kotičkih.

Sobne rastline, ki imajo rajši senčne kotičke

Katere sobne rastline ne potrebujejo veliko svetlobe?

Seveda nobena rastlina ne more brez svetlobe, saj je ta bistvena za proces fotosinteze. Rastline, ki prihajajo predvsem iz sončnih delov sveta, kot so palma juka, aloe vera ali različne vrste kaktusov, potrebujejo veliko svetlobe. Sonce ljubeče rastline lahko hitro etiolirajo, če nimajo dovolj svetlobe. To pomeni, da čeprav poganjki hitro rastejo, niso zelo močni, nimajo cvetov in imajo le nekaj listov. Na dolgi rok lahko celo ovenijo in umrejo. Po drugi strani pa se nekatere sobne rastline izjemno dobro prilagajajo slabo osvetljenim prostorom. Vendar se morate v takih primerih pogosto zadovoljiti s počasnejšo rastjo in manj presenetljivimi vzorci. Če želite sobno rastlino za temen kotiček vašega hodnika ali slabo osvetljeno kopalnico, potem je pravilna izbira ključnega pomena.Tako boste lahko celo te senčne sobe spremenili v zeleno oazo!

Barva in tekstura listov sobne rastline lahko služita kot pokazatelj, ali se lahko spopade s slabo osvetljenimi lokacijami.

Na splošno

Temnejši, bolj vitki in večji kot so listi, bolj je sobna rastlina primerna za temne kote, saj lahko bolje absorbira redko svetlobo kot druge rastline.

Takšne lastnosti običajno najdemo v rastlinah, ki izvirajo iz gostih gozdov. Nič čudnega torej, da nekatere rastline, ki vam jih bomo danes predstavili, izvirajo iz deževnega gozda.

compo image

Ščitovka

Ščitovka je izjemno robustna in nezahtevna rastlina, zaradi česar je popoln kandidat za slabo osvetljene prostore. Ščitovka, ki jo pogosto opazimo v trgovinah na ulicah, ker se lahko spopade s temperaturnimi nihanji, prepihi in prahom, je znana kot zelo odporna rastlina.  Je tudi priljubljena sobna rastlina za senčena stopnišča ali hodnike. Ščitovko zalivajte zmerno in redno, vendar v daljših presledkih. Pred ponovnim zalivanjem se prepričajte, da se je površina zemlje posušila. V vodo lahko enkrat na mesec dodate malo tekočega gnojila.

Nasvet

Sorte s črtami na listih potrebujejo za razvoj vzorcev močno svetlobo. Ti privlačni vzorci listov zbledijo na temnih mestih.

compo image

Praprot

Ker praproti običajno rastejo v precej hladnih, tropskih oblačnih gozdovih, kot sobne rastline ne potrebujejo veliko svetlobe. Ob tem pa zaradi naravnega okolja cenijo relativno visoko vlažnost. Zaradi takšnih zahtev je praprot dobra izbira za temno kopalnico ali temni kotiček kuhinje. Če želite svojo praprot razvajati, potem njene liste redno škropite s pršilom za nego listov ali vodo z malo apna. Vsake toliko ga lahko celo stuširate z mlačno vodo! Tuš ne zagotavlja le dovolj vlage za liste, ampak tudi za koreninsko grudo. Poleg vlage potrebujejo praproti tudi precej vode.

compo image

Zamifolija

Ker se zamija dobro prilagaja različnim svetlobnim razmeram, dobro uspeva na polsenčnih svetlih mestih v zaprtih prostorih. Ob tem se bo zamija dobro obnesla tudi na temnejših lokacijah. Pri izbiri lokacije je pomembno, da upoštevate temperaturne razmere v prostoru. Na primer, zamifolija se na hladnem hodniku ne bo počutila dobro, ker je zaradi svojega naravnega habitata v tropskih gozdovih vzhodne Afrike navajena na toplejše temperature. V skladu s tem postavite zamijo v temnejši kot dnevne sobe, kjer je temperatura med 18 in 25 °C. V našem priročniku o rastlinah razkrivamo, na kaj morate biti pozorni pri zalivanju in negi zamifolije.

Več o zamifoliji
compo image

Filodendron

Filodendron je nezahtevna rastlina. Izredno dobro uspeva na polsenčnih in senčnih legah, po možnosti z visoko vlažnostjo. Takšne razmere običajno najdemo v kuhinji in kopalnici. Filodendron je pogosto viden, kako se povzpne po drevesih svojega naravnega habitata, deževnih gozdovih Južne Amerike. Obstajajo pa tudi vrste, ki rastejo pokončno in so običajno bolj primerne za domača okolja. Navsezadnje lahko plezalni filodendroni v zaprtih prostorih zlahka zrastejo do tri metre. Ker filodendron hitro raste, potrebuje dovolj hranil. S tem v mislih morate rastlini v obdobju rasti (od marca do oktobra) enkrat na teden dajati tekoče gnojilo, v vmesni fazi mirovanja pa zadostuje enkrat na mesec. Svojo rutino zalivanja lahko prilagodite tudi fazam rasti in mirovanja. Priporočljivo je zalivanje enkrat na teden v fazi rasti in nato podaljšati intervale med fazo mirovanja. Običajno zadostuje zalivanje filodendrona vsaka dva do tri tedne, če pa je notranja klima precej suha, je treba liste poškropiti z vodo in/ali razpršilom za nego listov, še posebej pozimi, ko je rastlina dodatno izpostavljena suhemu segretemu zraku.

Nasvet

Če vas filodendron dobesedno prerašča, ga marca ali aprila nekoliko obrežite.

compo image

Samolist

Samolist je sobna rastlina, ki dobro uspeva v senci, še posebej pa se počuti domače na polsenčnih in senčnih legah brez neposredne sončne svetlobe. Ker je tudi preprost in dokaj enostaven za nego, je priljubljen stanovalec v vsakem domu, ne glede na to, ali gre v dnevno sobo, kuhinjo ali kopalnico. Zaradi svojega naravnega habitata, tropskih gozdov Južne Amerike, samolist še posebej dobro uspeva pri visoki vlažnosti in pri blagih temperaturah 20-25 °C. V skladu s tem temperatura ne sme pasti pod 18 °C. Če vlažnost v dnevni sobi ni dovolj visoka, si lahko pomagate tako, da rastlino redno škropite z mlačno vodo z malo apna. Dodaten sijaj listom daje pršilo za nego listov.

Opozorilo! Upoštevajte, da je samolist strupen. Če imate otroke ali hišne ljubljenčke, priporočamo drugo sobno rastlino, ki ne potrebuje veliko svetlobe.

Več o samolistu
compo image

Flamingovec

Flamingovec bo poživel vsak temen kotiček. Ta eksotična rastlina ima čudovito sijoče liste, pa tudi osupljive barvne cvetove. Flamingovec prihaja iz tropske Srednje in Južne Amerike. V skladu s tem sta toplota – približno 20-25 °C – in visoka vlažnost kot nalašč za rastlino, ki ima rada svetlost, vendar se lahko spopade tudi z nekoliko temnejšimi legami. Glede na to je priporočljivo, da flamingovec postavite v kopalnico ali kuhinjo. Pazite, da ni izpostavljen prevelikemu prepihu. Rastlina ima rada, da je pozimi nekoliko hladnejše, približno 17 °C. Ker to pomeni, da jo boste morali prestaviti v drugo sobo, boste morda morali povečati vlažnost. Liste redno škropite z mlačno vodo ali s pršilom za nego listov za necvetoče rastline. Poleti dodajte tekoče gnojilo vsak teden, pozimi pa približno enkrat na mesec.

Nasvet

Ker je flamingovec občutljiv na apno, vodo pred zalivanjem prekuhajte ali uporabite deževnico, če živite na območju s trdo vodo.

compo image

Zmajevka

Zmajevka je izjemno nezahtevna sobna rastlina, ki ne potrebuje veliko svetlobe. Čeprav več svetlobe naredi listne vzorce na tej sobni rastlini veliko bolje izstopajoče, se tudi v temnih kotih lepo odreže. Pomembno je, da jo zaščitite pred hladnimi prepihi, ki se jim je treba izogibati. Če listi na vaši zmajevki začnejo rjaveti, je to običajno zato, ker jo premalo zalivamo in se koreninska gruda postopoma suši. Čeprav potrebuje rastlina veliko vode, zemlja ne sme biti pretirano mokra. Tukaj je potrebno malo previdnosti in intuicije! Kot tropsko rastlino lahko zmajevko redno škropite tudi z destilirano vodo ali pršilom za nego listov. Prav tako je priporočljivo, da predhodno odstranite prah z listov, kar bo zmajevki omogočalo boljše čiščenje zraka. Mimogrede, zaradi tega je rastlina priljubljena za spalnico, študijsko sobo ali pisarno.

Opozorilo! Domače živali, kot je na primer mačka, lahko trpijo zaradi želodčnih težav, če zaužijejo zmajevko. Zato je, če imate hišnega ljubljenčka, bolje izbrati drugo rastlino. 

Več o zmajevki
compo image

Bambus sreče

Kljub svojemu imenu bambus sreče ne spada v družino bambusov – pravzaprav je zmajevka. V skladu s tem je idealna topla in svetla lokacija z visoko stopnjo vlažnosti. Čeprav se bambus sreče – tako kot zmajevka – lahko spopade z manj svetlobe, je na slabo osvetljenih mestih njegova rast veliko počasnejša. Bambus sreče se pogosto goji v hidroponskem sistemu saj je to najlažji način za oskrbo korenin z vlago, brez zastajanja vode. To zmanjša tveganje za poškodbe korenin zaradi izsušitve ali prekomerne vlage. Če uporabljate hidroponski sistem gojenja, je zelo pomembno, da ne pozabite na redno gnojenje, saj rastlina ne more črpati hranil iz substrata. Gnojilo je treba dodajati vsakih deset dni.

Opozorilo! Bambus sreče je strupen in zato ni priporočljiv za domove z otroki ali hišnimi ljubljenčki.

Več o bambusu sreče
compo image

Čopasta zelenčica

Čopasta zelenčica je izjemno prilagodljiva, ko gre za lokacijo. Čeprav daje prednost svetlim območjem, kjer se listni vzroci lahko pravilno razvijejo, je rastlina tudi zelo primerna za temne kotičke, če ste se pripravljeni zadovoljiti z manj impresivno listno dekoracijo. S svojimi dolgimi listi lahko nato čopasto zelenčico postavite v viseči lonček. Rastlina je izjemno trdoživa in enostavna za nego in se kot taka pogosto uporablja v pisarnah. Njene debele korenine, ki zadržujejo vodo, omogočajo čopasti zelenčici, da preživi sušno obdobje. Seveda je bolje, da rastlino redno zalivate, najbolje enkrat na teden. Preden rastlino zalijete, otipajte zgornjo plast zemlje in preverite, ali je suha, da se izognete zastajanju vode. Ugotovite, kaj še lahko storite za svojo čopasto zelenčico v našem vodniku za rastline.

Več o čopasti zelenčici
compo image

Zlati potos

Svetla, polsenčna ali senčena lokacija? K zlatemu potosu gre vse! Toda tako kot mnoge druge sobne rastline ima raje svetlobo. Če želite rastlino postaviti v senčen del prostora, potem izberite sorto s čim temnejšimi listi, saj potrebujejo manj svetlobe kot njihovi sorodniki s svetlejšimi, vzorčastimi listi. Ker zlati potos ljubi vlago, je kopalnica odlična lokacija.

Opozorilo! Zlati potos je strupen in ga je treba hraniti izven dosega otrok in hišnih ljubljenčkov. A to običajno ni težava, saj lahko rastlino obesite. Lahko pa tudi pustite, da plezalka raste navzdol z vrha police. Vsekakor je na temnih lokacijah rast počasnejša, zato je tveganje, da bi otroci ali hišni ljubljenčki dosegli rastlino, zmanjšano. Poleg tega lahko redno obrezovanje drži plezalko pod nadzorom. Vendar bodite previdni in izberite drugo rastlino, če ste v dvomih.

 

Deli