1. COMPO
  2. Vodiči
  3. Rastline od A do Ž
  4. Balkonske rastline in posodovke
  5. Evkaliptus

Karakteristike

Evkaliptus

compo image

Potrebe

Zalivanje:
veliko
Svetloba:
sonce
Težavnost nege:
srednja

Obdobje cvetenja

Karakteristike

Mesto sajenja:
balkon, terasa in zaprti prostori
Višina rastline:
do 1,5 m
Barva cvetov:
belo-rumenkasta

Pravilno sajenje

Sajenje evkaliptusa

Lega:

Sledite trendom in okrasite dom z evkaliptusovimi vejami. Namesto posameznih vej lahko v stanovanje, na balkon ali teraso postavite tudi cel evkaliptus. Odsvetujemo saditev na vrtne grede, saj tam modri gumijevec, ki izvira iz Avstralije, večinoma ni dobro zaščiten. Poleg tega evkaliptus nikakor ne prenaša stoječe vode – to lahko med srednjeevropsko jesenjo in zimo hitro povzroči težave.

Kot ena redkih sort Eucalyptus gunnii prenaša temperature pod lediščem in je pogojno odporen na mraz. Izberite svetlo, sončno lego, da evkaliptus ne izgubi listov.

Sajenje:

Ker je stoječa voda sovražnik evkaliptusa, zagotovite odvajanje vode iz zemlje in pred zasaditvijo po dnu cvetličnega lonca posujte prod ali glinene kroglice. Evkaliptus posadite v zračno kislo zemljo, npr. zemljo za rododendrone in hortenzije. Začetno gnojenje zemlje ali zadelava humusa lačen evkaliptus oskrbi z dovolj hranili.

Naš nasvet

Evkaliptus postavite v bližino sedežnega kotička. Odganja namreč nadležne komarje.

Pravilna nega

Nega evkaliptusa

Zalivanje:

Evkaliptus med rastjo od spomladi do jeseni potrebuje zelo veliko vode. Kljub temu koreninska gruda ne sme biti ves čas vlažna – korenine lahko začnejo v tem primeru gniti. Zgornji sloj zemlje naj se vedno nekoliko izsuši in zalivajte z mehko vodo ali deževnico. Pozimi zalivajte redkeje.

Gnojenje:

Ker evkaliptus raste hitro, potrebuje tudi veliko hranil. Zato od marca do oktobra 1- do 2-krat tedensko uporabite tekoče gnojilo z višjo vsebnostjo dušika.

Presaditev:

Želite majhen evkaliptus? Presadite ga šele, ko je posoda že močno prekoreninjena. Tako boste upočasnili rast. Novi lonec naj bo samo nekaj centimetrov večji od starega. Pravi čas za presaditev je spomladi.

Ukrepi pozimi:

Čeprav je Eucalyptus gunnii odporen na nizke temperature do –15 °C, ga iz previdnosti pozimi prenesite v hišo. Popolna temperatura za prezimovanje znaša 5–10 °C. Popoln bi bil rastlinjak. Spomladi je treba evkaliptus počasi spet navajati na tople sončne žarke, preden ga je mogoče za stalno postaviti na teraso ali balkon.

Deli