1. COMPO
  2. Vodiči
  3. Rastline od A do Ž
  4. Vrtne rastline
  5. Bodika (Ilex)

Karakteristike

Bodika (Ilex)

compo image
Neben der Wild-Art mit ihren dunkelgrünen Blättern gibt es mittlerweile Züchtungen, welche wie die Argentea Marginata mit mehrfarbigen Blättern imponieren.
compo image
Der Japan- oder Berg-Ilex sieht dem Buchsbaum sehr ähnlich, weshalb er immer beliebter wird. Im Vergleich zu dem Buchsbaum ist dieser gegenüber Fraßschäden des Buchbaumzünslers deutlich resistenter.
compo image
Die amerikanische Winterbeere wirft als eine der wenigen Stechpalmenarten im Winter ihr Laub ab. Die auffallend roten Beeren bleiben jedoch bis tief in die Wintermonate am Strauch hängen.

Potrebe

Zalivanje:
malo
Svetloba:
polsenčno
Težavnost nege:
nizka

Obdobje cvetenja

Karakteristike

Mesto sajenja:
balkon, terasa ali vrt
Višina rastline:
različno
Barva cvetov:
belo-rumena

Pravilno sajenje

Sajenje bodik

Lega:

Kot zimzelena rastlina bodika najbolje uspeva na svetlih do polsenčnih legah. Če je grm več ur izpostavljen neposrednim sončnim žarkom, lahko to pozimi predstavlja nevarnost za liste in manjša stebla. Previsoke temperature v kombinaciji z zmrzaljo povzročijo izhlapevanje vlage iz grma. Zmrznjeno steblo pa ni več sposobno črpati sveže vode iz zemlje. Zato bodika na vrtu še posebej dobro uspeva tudi v senci večjih dreves. Bodika nima posebnih zahtev glede kakovosti tal, slabo uspeva samo v apnenasti, ilovnati zemlji. Takšno zemljo pred sajenjem bodike zrahljajte s peskom ali humusom iz odpadnih listov.

Sajenje:

Za dober razvoj korenin je bodiko najbolje posaditi spomladi, ko ni več nevarnosti za pojav hude zmrzali. Če želite bodiko posaditi na domačem vrtu, vam priporočamo, da kupite že vzgojeno rastlino. Pri izbiri rastline bodite pozorni predvsem na njeno višino. Izbirate lahko med majhnimi sortami za posode in posebej gostimi grmi, ki jih nasadite kot živo mejo, ter tako najdete primerno veliko rastlino za vsako zasnovo vrta.

Pred nasaditvijo koreninsko grudo bodike potopite v vodo in jo pustite tako dolgo, da se dobro prepoji. Za boljšo rast lahko v sadilno jamo dodate tudi malo komposta.

Naš NASVET

Vsi, ki se ne želite razveseliti samo majhnih belo-rumenih cvetov, ampak želite od oktobra občudovati tudi bodikine rdeče jagode, morate posaditi dve ali več rastlin skupaj, da se te medsebojno oplojujejo.

Pravilna nega

Nega bodik

Zalivanje:

Ko bodika zraste, v vrtni gredi ne potrebuje več posebne nege. Vendar pa morate ta zimzeleni grm redno zalivati tudi pozimi med dolgimi sušnimi obdobji in ob dneh brez zmrzali.

Gnojenje:

Spomladi lahko rast in odpornost bodike podprete tudi z gnojilom za pušpan ali Ilex.

Ukrepi pozimi:

Bodika je izjemno robustna rastlina. Večina sort je odporna na temperature tudi do –15 °C, samo mlajše rastline in posodovke je treba med hladno zimo zaščititi pred zmrzaljo.

Obrezovanje:

Bodike se zelo dobro odzovejo na obrezovanje in jih je zato načeloma dovoljeno obrezovati kadar koli. Kljub temu pa je grm najbolje obrezovati spomladi, za to pa uporabite mehanske škarje za živo mejo, saj te ne bodo poškodovale listov. Pri obrezovanju morate upoštevati tudi to, da bodika raste zelo počasi in potrebuje več let, da nadoknadi odrezane veje.

compo image
Tako listi, kot tudi jagode evropske bodike, so izjemno strupeni, zato je treba ta grm posaditi zunaj dosega majhnih otrok in hišnih ljubljenčkov.

Primerni izdelki za vašo bodiko

Deli