1. COMPO
  2. Vodiči
  3. Rastline od A do Ž
  4. Sobne rastline
  5. Zamifolija

Karakteristike

Zamifolija (zamiokulkas)

compo image
compo image

Potrebe

Zalivanje:
malo
Svetloba:
sonce/polsenčno
Težavnost nege:
nizka

Karakteristike

Mesto sajenja:
zaprti prostori
Višina rastline:
30–60 cm
Barva cvetov:
bela

Pravilno sajenje

Sajenje zamifolije

Lega:

Ker je zamifolija navajena tropskega afriškega podnebja, ima rada tople temperature med 18 in 25 °C. Zato je običajna sobna temperatura optimalna. Nima rada hladu, zato temperatura naj ne pade pod 18 °C.

Rastlina ima rada polsenco, svetlobo in zračnost, vendar nima rada neposrednega sonca. Seveda se lahko rastlina prilagodi različnim svetlobnim razmeram. Če je mesto temnejše, se listi obarvajo temno zeleno. Zamifolija zahteva zračno mesto, če je vse leto v hiši. Vendar pa zamifolije prenesejo tudi suh zrak, na primer zaradi ogrevanja.

Sajenje:

Zamifolije vsaki dve leti presadite v zemljo za zelene rastline in palme.

Pravilna nega

Nega zamifolije

Zalivanje:

Debeli mesnati listi so namenjeni shranjevanju vode. Zato rastlini ne škoduje, če malce pozabite na zalivanje. Rastlina naj bo vedno zmerno vlažna, vendar preprečite zastajanje vode. Kot znak naj služijo porumeneli spodnji listi rastline. Če rastlino zalijete preveč, jo lahko presadite in nato zalivate manj. Pozimi priporočamo, da ste pri zalivanju varčni. Če je zamifolija presuha, odvrže zgornje dele listov.

Gnojenje:

Rastlino od marca do oktobra tedensko gnojite, npr. z gnojilom za zelene rastline in palme. Zlasti preproste in priročne za uporabo so gnojilne palčke za zelene rastline in palme.

Deli