1. COMPO
  2. Vodiči
  3. Rastline od A do Ž
  4. Sobne rastline
  5. Palma juka

Karakteristike

Palma juka

compo image

Potrebe

Zalivanje:
malo
Svetloba:
sonce/polsenčno
Težavnost nege:
nizka

Obdobje cvetenja

Karakteristike

Mesto sajenja:
zaprti prostori
Višina rastline:
do stropa in še višje
Barva cvetov:
bela

Pravilno sajenje

Sajenje palm juka

Lega:

Na svetlem, sončnem in zračnem mestu palma juka, imenovana tudi palmova lilija, uspeva najbolje. Od maja do oktobra jo lahko prestavite tudi na balkon. Tam rastlino postavite na svetlo in v celoti sončno mesto. Posebej dobro se počuti pri sobnih temperaturah. Palma juka lahko cveti v številnih belih cvetovih, pri čemer pa časa cvetenja ni mogoče predvideti, saj za to najprej potrebuje nekaj let dobre nege.

Sajenje:

Juke vsaki dve do tri leta presadite v zemljo za zelene rastline in palme. Pri tem bodite pozorni, da bo nova posoda globlja od prejšnje.

Pravilna nega

Nega palme juka

Zalivanje:

Palma juka potrebuje malo vode. Zato jo morate zalivati redko, ampak tako, da se prepoji vsa zemlja. V obdobju rasti od spomladi do jeseni zadostuje zalivanje enkrat tedensko. Preprečite zastajanje vode. Zemlja pa se ne sme izsušiti, saj se bodo sicer spodnji listi palme juka obarvali rumeno in se izsušili.

Med prezimovanjem je mogoče rastlino glede na velikost posode in temperaturo zalivati vsak teden do tri tedne.

Gnojenje:

Palmo juka od marca do oktobra tedensko zalivajte s posebnim gnojilom. Zlasti preproste in priročne za uporabo so gnojilne palčke za zelene rastline in palme.

Ukrepi pozimi:

Za prezimovanje potrebuje svetlo, vendar hladno mesto (5 do 10 °C). V zelo milem podnebju je lahko palma juka pri dobri zaščiti pred mrazom tudi vse leto zunaj. Ni povsem odporna na mraz, prenese pa temperature do –8 °C.

compo image
Na njenih sabljastih listih se lahko poškodujete.

Deli