1. COMPO
  2. Vodiči
  3. Rastline od A do Ž
  4. Sobne rastline
  5. Čopasta zelenčica

Karakteristike

Čopasta zelenčica

compo image
compo image
compo image

Potrebe

Zalivanje:
srednje
Svetloba:
sonce/polsenčno
Težavnost nege:
nizka

Obdobje cvetenja

Karakteristike

Mesto sajenja:
zaprti prostori
Višina rastline:
30–40 cm
Barva cvetov:
bela

Pravilno sajenje

Sajenje čopaste zelenčice

Lega:

Čopasta zelenčica (Chlorophytum comosum) ni zahtevna glede lege, ima pa raje svetla mesta. Dvobarvne sorte lahko pri premalo svetlobe izgubijo dekorativne svetle bele do rumene proge. Ker je rastlina robustna in zelo znana po svoji učinkovitosti prečiščevanja zraka, jo pogosto vidimo v pisarnah. Zaradi tega se je je prijelo tudi ime pisarniška trava.

Poleti lahko rastlino postavite tudi na prosto na svež zrak, vendar ne na žgoče sonce. Na splošno je treba čopasto zelenčico počasi navajati na sonce, saj lahko listi sicer postanejo zažgani.

Sajenje:

Kot pri vseh sobnih rastlinah je tudi pri čopasti zelenčici v loncu na voljo malo prostora za zemljo. Da pa prostora ne bo premalo in bo rastlina prejemala dovolj hranil, jo posadite v zemljo za zelene rastline in palme ter po možnosti presadite vsaki 2 leti. Priporočamo, da posodo menjate spomladi, torej ko se po mirovanju počasi začne obdobje rasti.

Čopasto zelenčico je mogoče razmnoževati tudi s potaknjenci. Takoj ko nekoliko zraste, jo z nožem ločite od matične rastline. Če so se korenine že razvile, lahko potaknjence posadite neposredno v zemljo za vzgojo in zelišča. Če se korenine še niso razvile, tako imenovane stranske poganjke postavite v kozarec z vodo in počakajte, da se razvijejo korenine.

Razmnoževanje z delitvijo je prav tako mogoče in ga po možnosti izvedite med presaditvijo, saj je treba s korenine pri tem vsaj grobo očistiti zemljo. Nato rastlino odlomite na sredini, pri čemer pa ne poškodujte posameznih korenin. Oba dela nato preprosto znova zasadite.

Naš NASVET

Če na rastlini opazite rjave konice listov, je morda kriva lega. Poskusite izbrati mesto, kjer prepih ne bo težava in se konice po možnosti ne bodo dotikale tal.

Pravilna nega

Nega čopastih zelenčic

Zalivanje:

Čopasto zelenčico je treba redno zalivati, da bo zemlja vedno rahlo vlažna. Površina se lahko celo malce izsuši. Kratka sušna obdobja tej sobni rastlini zaradi debelih korenin ne škodujejo, saj navsezadnje izvira iz južne Afrike. Po drugi strani pa je nikakor preveč ne zalivajte: mokre korenine so lahko prav tako kot suh zrak eden od vzrokov za rjavenje listov ali njihovih konic. Pri tem pomaga, če čopasto zelenčico z vodo poškropite s pomočjo razpršilke.

Gnojenje:

Predvsem med rastjo čopasta zelenčica potrebuje hranila za razvoj zdravih, zelenih listov in drobnih belih cvetov. Gnojilo za zelene rastline in palme vsebuje ustrezno kombinacijo hranil. Od marca do oktobra priporočamo eno gnojenje na teden. V zimskih mesecih pa gnojite samo enkrat mesečno. Alternativno lahko od marca uporabljate dolgotrajno gnojilo.

Deli