1. COMPO
  2. Vodiči
  3. Rastline od A do Ž
  4. Sobne rastline
  5. Samolist

Karakteristike

Samolist

compo image

Potrebe

Zalivanje:
srednje
Svetloba:
polsenčno/oblačno
Težavnost nege:
nizka

Obdobje cvetenja

Karakteristike

Mesto sajenja:
zaprti prostori
Višina rastline:
40–60 cm
Barva cvetov:
bela

Pravilno sajenje

Sajenje samolista

Lega:

Samolist (Spathiphyllum) spada med za nego preproste sobne rastline. Rad ima delno senčne do senčne lege v zaprtih prostorih, alternativno pa je primerno tudi svetlo mesto brez neposrednega sonca. Zlasti pri sobni temperaturi ali v malce toplejšem okolju (do 25 °C) se počuti zelo dobro. Pozimi je lahko sobna rastlina na nekoliko hladnejšem mestu, vendar pa temperatura v prostoru kljub temu ne sme pasti pod 18 °C.

Sajenje:

Kot sobni rastlini je samolistu v loncu na voljo omejena količina zemlje. Za zdravo rast in razvoj lepih cvetov je treba cvetočo rožo presaditi vsaki 2 leti. Najprimernejši čas za presaditev je pomlad. V naši zemlji za cvetoče rastline se samolist razvije še posebej lepo; tudi hidrokultura je primerna. Ko ga enkrat presadite v hidrokulturo, bo rasel tudi v večjem loncu.

Naš NASVET

Večje rastline lahko med presaditvijo spomladi razmnožite z delitvijo. Ločite vsaj 3 liste in jih presadite v ločen lonec s svežo zemljo za rože. Pozor: ne poškodujte korenin!

Pravilna nega

Nega samolista

Zalivanje:

Samolist mora biti zmerno vlažen. Pozimi je potreba po vodi manjša, zato bodite pri zalivanju nekoliko varčnejši, vendar se zemlja ne sme izsušiti. Najbolje je pred vsakim zalivanjem s prstom preveriti, ali zemlja potrebuje vlago.

Poleg tega ima samolist rad visoko zračno vlažnost. Če po njem redno pršite mehko vodo, boste ustvarili optimalne razmere za rast.

Gnojenje:

Za tvorbo belih cvetov in razkošnega listja samolist potrebuje dovolj hranil. Od marca do oktobra enkrat tedensko pognojite s tekočim gnojilom, pozimi pa samo vsakih 14 dni. Priporočamo svoje gnojilo za cvetoče rastline ali alternativno dolgotrajno gnojilo s 3-mesečnim delovanjem. Raznoliki cvetovi bodo prijetno odišavili vaš dom.

compo image
Pozor: vsi deli samolista so strupeni!

Deli