1. COMPO
  2. Vodiči
  3. Rastline od A do Ž
  4. Sobne rastline
  5. Bambus sreče

Karakteristike

Bambus sreče

compo image

Potrebe

Zalivanje:
srednje
Svetloba:
sonce/polsenčno
Težavnost nege:
nizka

Karakteristike

Mesto sajenja:
zaprti prostori
Višina rastline:
do 1 m
Barva cvetov:
zelena rastlina

Pravilno sajenje

Sajenje bambusa sreče

Lega:

Naj bo posajen v zemljo, kot hidrokultura ali samo v vodi: bambus sreče (Dracaena sanderiana) je praviloma zelo preprost za nego. Iz tropov izvirajoča rastlina pravzaprav sploh ni vrsta bambusa, ampak spada med zmajevke. Temperature med 20 in 22 stopinjami ter visoka zračna vlažnost so optimalne za zdrav razvoj bambusa sreče. Pri nizkih temperaturah se rast močno upočasni. Bambus sreče ima rad svetle do delno senčne lege, lahko pa ga postavite tudi v senco, kjer pa bo rasel bistveno počasneje. Spomladi, ko ni več nevarnosti zmrzali, lahko bambus sreče prestavite tudi na prosto.

Sajenje:

Če ima bambus sreče malo korenin ali pa jih sploh nima, je optimalna postavitev v vazo ali visoko posodo z 2 do 3 cm vode. Če so se že izoblikovale izrazite korenine dolžine vsaj 5 do 10 cm, je mogoče rastlino posaditi v dobro prepustno humusno zemljo. Za zadostno stabilnost bambus sreče posadite nekaj centimetrov globoko. Pri tem je pomembno, da dele, ki so bili pred tem v vodi, prekrijete z zemljo. Bambus sreče pa lahko vzgajate tudi v hidrokulturi ali samo v vodi. Z oporo za rastline ali zelo težkim okrasnim loncem lahko stabilizirate zelo visoke ali tanke rastline.

compo image

Bambus sreče je strupen. Zaužitje delov rastline je lahko nevarno za otroke in hišne ljubljenčke.

Pravilna nega

Nega bambusa sreče

Zalivanje:

Korenine bambusa sreče se ne smejo nikoli povsem posušiti. Če rastlino vzgajate samo v vodi, redno preverjajte količino vode in jo po potrebi dolijte. Navadno ni treba menjati vse vode. Pri vzgajanju v loncu z zemljo pazite, da ne bo zastajanja vode, saj lahko povzroči gnitje korenin in s tem v najslabšem primeru odmiranje rastline. V prostorih z nizko zračno vlažnostjo je priporočljivo po rastlini redno pršiti vodo.

Gnojenje:

Če je bambus sreče posajen v zemljo, ga od marca do oktobra enkrat tedensko gnojite z gnojilom za zelene rastline in palme.

compo image
Quotemark

Rumena mesta na bambusu sreče?

Rumena mesta na listih ali steblu odrežite. Takšna obarvanost večinoma pomeni, da je voda pretrda – zato je bolje zalivati z deževnico.

RENE WADAS, fitopatolog

compo image

Bambus sreče je strupen. Zaužitje delov rastline je lahko nevarno za otroke in hišne ljubljenčke.

Deli

compo image

COMPO. Enostavno lepe rastline.

Z dvema levima rokama ali z "zelenimi prsti" - naj bo vaše življenje bolj zeleno.

Servis