compo image
  1. COMPO
  2. Vodiči
  3. Oskrba Rastlin
  4. Sobne rastline
  5. Ustrezna lokacija: sobne rastline za vse kotičke

Ustrezna lokacija: sobne rastline za vse kotičke

Svetloba, zrak, temperatura: potrebe sobnih rastlin se med seboj zelo razlikujejo. Če želite, da se vaši zeleni sostanovalci počutijo dobro, si morate zapomniti nekaj nasvetov. Pojasnili vam bomo, kako premostiti pet glavnih ovir, povezanih z gojenjem rastlin v vašem domu, in katere sorte se bodo posebej dobro upirale toplemu zraku iz radiatorjev, hladnim hodnikom, temnim kotičkom dnevne sobe in vlažnim kopalnicam.

compo image

Izziv št. 1: kotički z malo svetlobe

Večina rastlin, še posebej eksotične cvetlice iz tropskih regij, potrebujejo veliko svetlobe. Skoraj v vsakem stanovanju pa so temne sobe ali kotički, ki jih okenska svetloba ne doseže. Če je v stanovanju premalo svetlobe, bodo rastline, ki ljubijo svetlobo, obledele. Pri takih rastlinah se sicer zgodi, da poganjki zelo hitro zrastejo, niso pa prav močni. Zaradi hitre rasti rastlina poskuša pridobiti dodatne vire svetlobe, ker je za fotosintezo nima dovolj.

Tudi v temne kotičke pa lahko namestite zelenje, npr. rastline, ki prihajajo iz gostih gozdov. Rastline pa brez svetlobe enostavno ne morejo preživeti. Tudi če so sicer za temnejše razmere primerne, se včasih ne morejo razviti optimalno, kar pa je odvisno od svetlobe, ki jim je na voljo.


Rastline, ki so zelo primerne za temne kotičke: aspidistra, zamija, hudičev bršljan, taščin jezik, pajkovka, družinska sreča, kalanhoja, aglaonema, dracenija, filodendron in spatifil.

compo image

Izziv št. 2: suh zrak iz radiatorjev

Suh zrak iz radiatorjev ne škodi samo ljudem, pač pa tudi rastlinam, ki se morajo pozimi pogosto spopadati s suhim in toplim zrakom. Zato morate izbrati rastline, ki bodo dobro uspevale v prostorih, ki jih pogosto segrevate. Pomaga tudi, če rastline redno škropite z vodo, v prostor pa namesto tega lahko namestite vlažilnik.


Rastline v loncih, ki jih namestite tik nad radiatorje, se lahko kaj hitro posušijo. Zato dobro nadzorujte količino vode, ki jo prejmejo. Če se na listih pojavijo rjave ali črne pikice, je to eden od znakov, da je prostor pretopel ali presuh. Suh zrak blagodejno vpliva tudi na škodljivce, kot denimo pršice prelke, ki se v toplih razmerah izjemno razmnožijo. Zato preglejte, ali se na vaših zelenih zakladih niso zarodili škodljivci! 

Za ogrevane sobe so najprimernejši kaktusi, drevo denarja, božični kaktusi in Schefflera.

compo image

Izziv št. 3: hladne okenske police

Rastline, ki jih namestite na hladne površine, kot je denimo okenska polica iz kamna ali marmorja, pa bodo imele ravno obratne težave: kaj hitro se bodo »prehladile«. V tem primeru pomaga, če pod lončke namestite lesene plošče ali netkan material. Za začetek pa za zelo občutljive rastline pomaga že, če jih postavite drugam.

compo image

Izziv št. 4: hladni prostori, kot denimo hodniki in spalnice

Hodnikov običajno ne segrevamo, hladnejše pa so pogosto tudi spalnice, kar je odvisno od osebnih navad glede segrevanja. Za takšne sobe so primerne skrbno izbrane rastline, ki imajo raje nižje temperature. Prepričajte pa se, da vaši zeleni sostanovalci ne bodo živeli v prehladnih razmerah in da jim bo še vedno na voljo dovolj svetlobe. Velja tudi naslednje pravilo: manj kot je svetlobe, hladnejši postane prostor in manj pogosto je zato rastlino treba zalivati.
Podobno pa velja, da številni zeleni prebivalci vašega doma ne marajo prepiha. Figovci se denimo na prepih odzovejo tako, da jim odpadejo listi. V bližini kotička, kamor nameravate postaviti rastlino, enostavno prižgite vžigalico in tako preverite, ali je prisoten prepih. Izkušnje kažejo, da rastline, ki jim je hladno, pogosto razvijejo rumene liste ali pa jim listi začnejo odpadati.  

Praproti, azaleja, sobna smreka in pajkovka imajo prav tako rade hladne predele v stanovanju.

compo image

Izziv št. 5: kopalnice z visoko stopnjo vlage

V kopalnicah je pogosto prisotne veliko vlage. Če je temperatura v njih vedno podobna in če jim zagotovite dovolj svetlobe, pa se bodo orhideje v njih počutile kot doma. Praprot, taščin jezik in spatifil lahko preživijo z malo svetlobe, potrebujejo pa visoko stopnjo vlage in so zato primerne za temne kopalnice.


Orhideje, praproti, taščin jezik in spatifil imajo najraje tropske razmere. 
 

Deli