1. COMPO
  2. Vodiči
  3. Rastline od A do Ž
  4. Sobne rastline
  5. Sukulenti

Karakteristike

Sukulenti

compo image
compo image
compo image

Potrebe

Zalivanje:
malo
Svetloba:
sonce
Težavnost nege:
nizka

Obdobje cvetenja

Karakteristike

Mesto sajenja:
zaprti prostori
Višina rastline:
različno
Barva cvetov:
zelena, lila, rdeča, bela, rumena

Pravilno sajenje

Sajenje sukulentov

Lega:

Naj gre za mehiške visoke planote ali polpuščave južne Afrike – sukulenti so doma v najbolj sušnih in najtoplejših koncih sveta. Večina vrst ima zato tudi v stanovanju rada toplo mesto z neposredno sončno svetlobo. Ker na okenski polici svetloba pada na sukulente večinoma z ene strani, smer rasti rastlin pa se hitro prilagodi svetlobi, je priporočljivo cvetlični lonec redno obračati, da dobimo kompaktno rast. Poleti bodo skoraj vse vrste sukulentov vesele svežega zraka na balkonu ali terasi. Zlasti pri cvetočih vrstah nočni padec temperature spodbudi cvetenje. Šele ko dnevne temperature padejo pod 15 °C, rastline znova prestavite noter. 

Sajenje:

Ker v naravnem okolju sukulentov ni zastajanja vode, je pri zasaditvi v lonec pomembno zelo dobro odvajanje vode. Optimalna je peščena zemlja, na primer posebna zemlja za kakteje in sukulente. Da bodo odprtine za odvajanje vode v cvetličnem loncu vedno proste, lahko na dno lonca dodatno položite sloj glinenih kroglic ali črepinj. Odvisno od rasti sukulente presadite vsaki 2–5 let. Za boljše prezračevanje zemlje priporočamo sajenje v lončene lonce.

Naš NASVET:

Da kompaktni listi rastline ob stiku z vlažno zemljo ne bi začeli gniti, lahko po zemlji razporedite sloj prodnikov.

Pravilna nega

Nega sukulentov

Zalivanje:

Za preprečevanje zastajanja vode svoje sukulente zalivajte samo po potrebi. Šele ko je zemlja v loncu dobro posušena, je čas za zalivanje. Prekomerno vodo od zalivanja čim prej odlijte iz okrasnega lonca. Ni vam sicer treba prepogosto preizkušati trpežnosti rastline, vendar pa se številne vrste sukulentov ponašajo z možnostjo shranjevanja vode v mesnatih listih, tako da zlahka preživijo tudi daljša sušna obdobja.

Gnojenje:

Zlasti sukulenti v majhnih loncih zahtevajo redno gnojenje. Priporočamo, da vsake tri do štiri tedne dodate malce posebnega gnojila za kakteje ali sukulente. Hitro rastoče vrste bodo že vsaka dva do tri tedne vesele dodatnih hranil.

Deli