1. COMPO
  2. Vodiči
  3. Rastline od A do Ž
  4. Sobne rastline
  5. Azaleja

Karakteristike

Azaleje

compo image

Potrebe

Zalivanje:
veliko
Svetloba:
sonce/polsenčno
Težavnost nege:
nizka

Obdobje cvetenja

Karakteristike

Mesto sajenja:
zaprti prostori
Višina rastline:
30–60 cm
Barva cvetov:
rožnata

Pravilno sajenje

Sajenje azalej

Lega:

Azaleje spadajo v družino vresovk in rod rododendronov. Izvirajo s Kitajske in Japonske. Azaleje imajo raje hladnejše lege (15 °C, če je mogoče, vsaj ponoči). Nižje temperature pomenijo dolgotrajnejše cvetenje. Pri temperaturah nad 18 stopinjami cvetovi in listi ovenijo precej hitreje. Popolno je svetlo okno na vzhodni ali zahodni strani. Zračna vlažnost naj bo razmeroma visoka. V prostorih s centralnim ogrevanjem in suhim zrakom cvetovi pogosto porumenijo in listi ovenijo. Kot sobne rastline sta pogosti predvsem indijska in japonska azaleja.

Sajenje:

Za sajenje je zlasti primerna naša posebna zemlja za rododendrone. Z nizko pH-vrednostjo in individualno prilagojeno mešanico hranil ponuja popolne razmere za rast. Presadite jo lahko vsaki dve do tri leta po cvetenju, ko je koreninska gruda močno prekoreninjena.

Pravilna nega

Nega azalej

Zalivanje:

Med cvetenjem jo izdatno zalivajte. Uporabljajte samo mehko vodo, saj azaleje ne prenašajo trde vode.

Gnojenje:

Od spomladi do jeseni azaleje enkrat tedensko potrebujejo tekoče gnojilo. Gnojilo mora imeti posebej prilagojeno razmerje med dušikom, fosfatom in kalijem. Tako boste dobro pospešili rast in cvetenje.

compo image
Quotemark

Preprečevanje pomanjkanja

Porumeneli listi in konice poganjkov so posledica preveč apnenca v vodi ali zemlji, pa tudi pomanjkanja železa (kloroza). V teh primerih uporabite gnojilo, ki vsebuje železo, da ne pride do pomanjkanja.

RENE WADAS, fitopatolog

Deli