1. COMPO
  2. Vodiči
  3. Rastline od A do Ž
  4. Sobne rastline
  5. Orhideja

Karakteristike

Orhideja

compo image
compo image
compo image
compo image

Potrebe

Zalivanje:
malo
Svetloba:
sonce/polsenčno
Težavnost nege:
srednja

Obdobje cvetenja

Karakteristike

Mesto sajenja:
zaprti prostori
Višina rastline:
10–150 cm
Barva cvetov:
bela, rumena, rožnata, lila, roza, modra, oranžna, rdeča

Pravilno sajenje

Sajenje orhidej

Lega:

Najbolj priljubljena in znana vrsta orhideje je Phalaenopsis, ki jo poznamo tudi pod imenom metuljasta orhideja. Orhideje potrebujejo veliko svežega zraka, vendar ne smejo stati na prepihu. Zahtevajo svetlo mesto brez žgočega sonca in z visoko zračno vlažnostjo. Popolna je na primer okenska polica okna, obrnjenega na vzhod ali severozahod. Rastlino lahko postavite nad ogrevanje, saj ima rada toploto. Optimalne temperature so čez dan med 20 in 30 °C. Ponoči ne smejo pasti pod 15 °C.

Sajenje:

Orhideje ločimo na epifitske in tiste, ki rastejo v zemlji. Prve v svoji domovini rastejo na vejah visokih dreves. Hranila črpajo iz zraka. Slednja vrsta orhidej pa raste v rahli zemlji na tleh. Orhideje zato potrebujejo posebno zemljo z visoko vsebnostjo pinijevega lubja. To zahteva dobro prezračenost korenin ter preprečuje zastajanje vode in gnitje korenin. Za zdravo rast in razkošno cvetenje je treba orhideje vsaki dve leti presaditi v posebno zemljo. Odgovore na najpogostejša vprašanja o presaditvi orhidej najdete tukaj.

Pravilna nega

Nega orhidej

Zalivanje:

Phalaenopsis ne potrebuje veliko vode. Če jo preveč zalijete, lahko začnejo korenine gniti. Priporočljivo je, da se zemlja vmes posuši – vendar ne povsem izsuši. Idealno je tedensko potapljanje.

Rastline potrebujejo zračno vlažnost vsaj 50 %. Če te vlažnosti ni mogoče zagotoviti, rastlinam pomagajte tako, da jih redno pršite z vodo.

Gnojenje:

Rastlino od marca do oktobra tedensko, pozimi pa vsaka dva tedna, zalivajte z gnojilom za orhideje.

Prezimovanje orhidej

Orhideje naj prezimujejo na svetlem pri temperaturi od 20 do 30 °C. Nekoliko hladnejše temperature pospešijo razvoj cvetov. Zalivanje pri tem zmanjšajte na minimum. Tukaj najdete več informacij o prezimovanju orhidej

Deli