1. COMPO
  2. Vodiči
  3. Rastline od A do Ž
  4. Sobne rastline
  5. Monstera

Karakteristike

Monstera, navadna monstera

compo image
compo image
compo image

Potrebe

Zalivanje:
srednje
Svetloba:
polsenčno
Težavnost nege:
nizka

Karakteristike

Mesto sajenja:
sobna rastlina
Višina rastline:
do 5 m
Barva cvetov:
bela

Pravilno sajenje

Sajenje monstere

Lega monstere: koliko svetlobe potrebuje ta dekorativna sobna rastlina?

Monstera bo s svojimi prelepimi listi in intenzivno zeleno barvo polepšala vsak prostor. Rastlina ima pri tem rada svetle in delno senčne lege brez neposredne sončne svetlobe. Če izberete pretemno mesto, se značilne »zareze« ne razvijejo tako dobro (čeprav so ravno te tako zelo značilne za rastlino). Mladi listi namreč najprej rastejo v obliki srca in brez zareze.

Zbledeli listi pa pomenijo preveč sončne svetlobe. Zračna vlažnost naj bo razmeroma visoka, temperature pa po možnosti okoli 21 stopinj. V obdobju mirovanja od oktobra do februarja je lahko tudi nekoliko hladneje, vendar pa temperatura ne sme trajno pasti pod 15 stopinj.

Presaditev monstere: pravi čas in prava zemlja

Ker je monstera velika in dekorativna vzpenjavka, že od začetka potrebuje dovolj prostora. Zato priporočamo, da navadno monstero posadite neposredno v veliko posodo. Zlasti pri mlajših rastlinah pazite na redne presaditve, saj rastejo zelo hitro, zato lahko v loncu hitro zmanjka prostora in hranil. Tudi starejše rastline je treba glede na rast presaditi vsaj vsaki 2–3 leta. Najboljši čas je pomlad, torej na začetku obdobja rasti. Uporabite s hranili bogato in prepustno zemljo, na primer zemljo za zelene rastline. Med presaditvijo pazite, da ne poškodujete zračnih korenin, ki jih razvije rastlina. Te korenine so delno zelo dolge, kar pa pomeni, da ji lega in/ali nega ne zagotavljata dovolj vode, hranil ali prostora. Zračne korenine so pri monsteri namenjene dodatni oskrbi rastline in se v idealnih okoliščinah ne smejo preveč razviti.

Pravilna nega

Nega monstere

Kako pogosto je treba zalivati monstero?

Redno zalivanje se izplača, saj je rada navadna monstera enakomerno vlažna. Zato pa morate nujno preprečiti zastajanje vode. Preveč vode prepoznate po tem, da se robovi listov obarvajo črno. Dodatno lahko po rastlini zlasti pri nizki zračni vlažnosti pršite vodo, liste pa previdno obrišete z vlažno krpo. Za to priporočamo deževnico na sobni temperaturi ali destilirano vodo. Od novembra do marca zalivajte manj.

Gnojenje monstere: Skrivnost zdravih listov

Monstera za zdrave in krepke zelene liste potrebuje železo in kalij. Zato od aprila do avgusta zalivajte vsak teden. Za to je primerno tekoče gnojilo za zelene rastline, ki ga dodate vodi za zalivanje. Od novembra do februarja gnojite samo vsake 4 tedne.

Deli