1. COMPO
  2. Vodiči
  3. Rastline od A do Ž
  4. Vrtne rastline
  5. Bambus

Karakteristike

Bambus

compo image

Potrebe

Zalivanje:
veliko
Svetloba:
sonce/polsenčno
Težavnost nege:
nizka

Karakteristike

Mesto sajenja:
grede, obronki
Višina rastline:
1–3 m
Barva cvetov:
belkasta

Pravilno sajenje

Sajenje bambusa

Lega:

Bambus (Bambuseae) sodi v istoimensko družino bambusov in simbolično predstavlja vzdržljivost, prožnost in trpežnost. Prvotno izvira s Kitajske, Japonske, Čila in Argentine. Zato ima raje tople in sončne lege, ki niso prekomerno izpostavljene vetru. Tla morajo biti prepustna in vsebovati humus. Večina rastlin brez težav več dni prenaša temperature –20 °C.

Mimogrede: bambus cveti vsakih 100 do 120 let. Pri tem se rastline tako naprezajo, da takoj za tem umrejo. Posebnost: to se zgodi ob istem času skoraj po vsem svetu.

Sajenje:

Sadilna jama mora biti dvakrat toliko globoka in široka kot koreninska gruda. Bambus je treba posaditi tako globoko, da so korenine vsaj 5 cm prekrite z zemljo. Za sajenje bambusa priporočamo uporabo naše zemlje za sajenje. Ta zemlja vsebuje hranila, tako da je rastlina 12 mesecev preskrbljena z začetnim gnojilom.

Koreninska pregrada (pregrada proti rasti korenik):

Večina bambusov ustvarja podzemne pritlike (korenike), od katerih je odvisen način rasti bambusa. Bambus se širi po tleh. Pritlike pogosto vzniknejo več metrov od matične rastline. Korenike prodrejo skozi folijo za ribnike, obloge in drenaže. To je mogoče preprečiti z uporabo koreninske pregrade. Kot pregrado lahko uporabite 70 cm široko in pribl. 2 mm debelo folijo iz trde plastike. To folijo nato navpično postavite v sadilno jamo. Zgornji rob folije mora segati do površine zemlje.

Pravilna nega

Nega bambusa

Zalivanje:

V splošnem bambus potrebuje zelo veliko vode, saj skozi njegove številne liste izhlapi velika količina vode. Bambus je najbolje zalivati zgodaj zjutraj ali po sončnem zahodu. Bodite pa pozorni, da ne prihaja do zastajanja vode.

Gnojenje:

Bambus je rastlina, ki potrebuje dušik. Za gnojenje z dušikom je treba od marca naprej uporabljati posebno gnojilo za bambus. Od avgusta rastlinam ni več treba dodajati hranil, saj bodo tako še pravočasno pred hladnejšim letnim časom prenehale rasti. Tako se poveča tudi njihova odpornost proti zmrzali.

Obrezovanje:

Visoko rastoče vrste bambusa je treba obrezati vsake 4 do 5 let. To naredite tako, da čisto pri tleh odrežete posamezne starejše bilke. Mlajše bilke pa pustite, da rastejo naprej.

Ukrepi pozimi:

Predvsem med prvo zimo po nasaditvi bambusa je treba korenine prekriti z debelo plastjo listja ali slame, saj tako korenine zaščitite pred zmrzaljo. Če na tla nanesete sloj zastirke, bodo tla samo površinsko zamrznila in voda bo lahko še naprej potovala navzgor proti rastlini. Bambus tudi pozimi potrebuje zadostno količino vode, saj voda tudi takrat hlapi iz listov.

Primerni izdelki za vaš bambus

Deli