1. COMPO
  2. Vodiči
  3. Rastline od A do Ž
  4. Zelišča, sadje in zelenjava
  5. Zelišča

Karakteristike

Zelišča

compo image
compo image
compo image

Potrebe

Zalivanje:
srednje
Svetloba:
sonce/polsenčno
Težavnost nege:
nizka

Obdobje pobiranja pridelka

Karakteristike

Mesto sajenja:
zaprti prostori, terasa, balkon, grede, obronki
Višina rastline:
različno
Barva cvetov:
zelena

Pravilno sajenje

Sajenje zelišč

Lega:

Različna zelišča imajo zelo različne zahteve. Večina sredozemskih zelišč obožuje sončne lege in peščena tla (rožmarin, timijan, sivka, origano). Sončne lege dobro vplivajo na rast, vonj in hranilne snovi v zeliščih. Druga zelišča pa imajo raje vlažne in tople lege (drobnjak, peteršilj, žajbelj) ali vlažne in senčne lege (meta, melisa, navadna kislica, vrtna kreša).

Večina zelišč najbolje uspeva v prepustni zemlji, ki vsebuje uravnoteženo, vendar ne preveliko količino hranil. Predvsem pri sajenju v lonec je priporočljivo uporabiti zemljo za vzgojo in zelišča. Vendar pa je za sajenje zelišč zelo primerna tudi težka, ilovnata ali peščena vrtna zemlja, ki vsebuje manj hranil.

Z uporabo zeliščne spirale boste izpolnili različne zahteve svojih rastlin. Zaradi svoje spiralne zasnove je najvišja sredinska točka najbolj suha in dobi največ sonca. Ta sredinski predel je najprimernejši za zelišča, ki za rast potrebujejo zmerno vlažno zemljo in višje temperature. Ob vznožju pa se nabira največ vlage in ta predel je bolj senčen.

Pravilna nega

Nega zelišč

Zalivanje:

Zelišča je treba redno zalivati, predvsem med daljšimi obdobji brez dežja. Sredozemske vrste, ki obožujejo višje temperature, imajo rajši rahlo postano, toplo vodo.

Gnojenje:

Zelišča za zdravo in močno rast ter razvoj arome potrebujejo veliko količino gnojila. Zato jih redno gnojite od marca do oktobra. Če jih želite gnojiti kar med zalivanjem, vam priporočamo uporabo tekočega gnojila za zelišča. Če pa bi raje uporabili trdno gnojilo, je najboljša izbira naravno gnojilo z gvanom. Ta ni idealen samo za paradižnike in drugo zelenjavo, ampak tudi za vrtna zelišča, saj jim zagotovi vsa pomembna hranila.

Obrezovanje:

Z obrezovanjem po končanem obdobju cvetenja poskrbite za strnjen videz svojih zelišč. Vrste, ki razvijejo pritlike, je mogoče ukrotiti tako, da pritlike ločite od matične rastline pod zemljo.

Pridelek:

Zelišča so najbolj zdrava in okusna, če jih uporabite takoj, ko jih odtrgate. V večini primerov jih lahko poberete, še preden razvijejo cvetove (peteršilj, bazilika, pehtran, majaron, gorčica, krebuljica in vrste vrtne kreše). Cvetoče rastline so bolj vlaknene in imajo velikokrat trpek okus. Pri zimzelenih grmih pobiranje vršičkov poganjkov ali celih poganjkov prispeva k pomladitvi in negi rastline, saj bo tako postala bolj košata. Drobnjak, peteršilj in koper pobirajte postopno, da ima rastlina tako dovolj časa, da ponovno zraste. Vrtno krešo in krebuljico lahko popolnoma porežete, saj ne bosta zrasli ponovno.

Prebrisano zamrzovanje:

Zelišča z nežnimi listi, kot sta drobnjak in koper, porežite, preden vzcvetita, in ju skrajšajte do tal. Porazdelite jih v model za ledene kocke in posamezne prostorčke napolnite z vodo, model pa nato postavite v zamrzovalnik. Tako preprosto je pripraviti majhne in praktične porcije.

Naš NASVET

Poganjke npr. rožmarina in timijana po cvetenju porežite, jih zvežite v šopke in obesite na toplo, zračno mesto, zaščiteno pred dežjem. Takoj ko listi ob dotiku zašelestijo, je pravi čas, da jih strgate s stebla in shranite v temne kozarce.

Deli