compo image
  1. COMPO
  2. Vodiči
  3. Oskrba Rastlin
  4. Zelišča, sadje in zelenjava
  5. Kaj si morate zapomniti pri vzgoji zelenjave

Doma pridelana zelenjava

Kaj si morate zapomniti pri vzgoji zelenjave

Zelenjava, ki prihaja naravnost z vašega vrta, je polna vitaminov in naravnost odlična. Kako pa se sploh lotiti priprave zelenjavnega vrta, in kakšna zelenjava je primerna za takšen podvig? Podobno kot pri mnogih rečeh je tudi tu pozorno načrtovanje ključnega pomena. Najprej razmislite o velikosti svojega zelenjavnega vrta in načrtujte, kako boste razdelili gredice. Če je postavitev fiksna, morate razmisliti, katere sorte bi radi posadili v prihodnje in koliko prostora bodo potrebovale. Ko izbirate zelenjavo, morate razmisliti o lastnostnih rastlin, njihovem rastju in zorenju. S pomočjo naslednjih nasvetov bo vzgoja lastne zelenjave enostavnejša. Veste, kaj je najboljši del? Nagradila vas bo bogata žetev.

Vsaka v svojem tempu

Razmislite o rasti rastline

V splošnem razlikujemo med glavnimi poljščinami, ki rastejo počasi in jih je zato treba posaditi najprej, in zgodnjimi ali poznimi poljščinami, ki rastejo mnogo hitreje. Med glavne poljščine spadajo paradižniki, krompir, korenje, kumarice in čebula. Špinača, solata in redkvice so primerne zgodnje poljščine, motovilec, cvetača, koleraba in kodrolistni ohrovt pa so ustrezne pozne poljščine.

compo image

Razmislite o dobrih sosedih!

Te rastlinske sorte se med seboj zelo dobro razumejo

Iste sorte ptiči vkup letijo. To pa ne velja nujno za rastline. Hranilne snovi v zemlji se porabijo mnogo bolje, če skupaj posadite rastline z različnimi potrebami po hranilnih snoveh. Prepričajte se, da boste skupaj posadili rastline s srednje veliko potrebo po hranilnih snoveh in tiste, ki potrebujejo veliko ali malo hranilnih snovi.

Rastline, ki potrebujejo malo hranilnih snovi: nizki stročji fižol, solata, motovilec, redkvica, špinača, čebula
Rastline s srednjo veliko potrebo po hranilnih snoveh:      endivija, koleraba, por, blitva, korenje, paprika, visoki fižol
Rastline, ki potrebujejo veliko hranilnih snovi:      Vse velike sorte zelja, buča, rabarbara, kumara, krompir, paradižnik, bučke

Te rastline se med seboj dobro razumejo

Združljive sorte

Paradižniki in kumare

Paradižniki in grah

Solata, fižol, zelje in korenje

Korenje, čebula in por

Paradižniki in por

Te rastline potrebujejo veliko prostora

Ločene sorte
Fižol, rah in čebule
Kumare, zelje, fižol in solata
Paradižniki, grah, zelje in špinača
Zelje in čebula
Paradižniki in krompir
compo image

Ustrezna nega zagotavlja, da bodo vaše rastline bogato obrodile

Ko boste pripravili zelenjavni vrt, boste kmalu lahko obirali prve sadove svojega dela, če zanj primerno skrbite. Večina rastlinskih sort za uspešno in zdravo rast potrebuje le nenehno vlažno in dobro prezračeno prst ter uravnoteženo količino hranilnih snovi. Redno pa jih je treba tudi orati, zalivati in gnojiti. Še zlasti gnojenje je izjemno pomembno za zdrav razvoj rastlin. Ker rastline med rastjo srkajo veliko hranilnih snovi iz zemlje, jim zagotavljajte uravnoteženo dovajanje hranilnih snovi in si pri tem pomagajte z gnojili, ki so posebej prilagojena za potrebe vašega pridelka.

Najpomembnejše dejavnosti v zelenjavnem vrtu

K sreči gojenje zelenjave na lastnem pragu ni nič težkega, poleg tega pa boste za trud nagrajeni z okusnimi pridelki samo po nekaj tednih. Na tem mestu si oglejte praktične nasvete za dober začetek vaše zelenjavne grede.

preberite več

Deli