compo image
  1. COMPO
  2. Vodiči
  3. Oskrba Rastlin
  4. Osnove
  5. Ekološko vrtnarjenje
  6. Zaščita rastlin pred škodljivci na naraven način

Zaščita rastlin pred škodljivci na naraven način

Obstaja mnogo nežnih in učinkovitih možnosti za naravno zaščito rastlin pred neprijetnimi škodljivci za vrtnarje, ki se jih želijo znebiti na ekološki način. Tu smo pripravili le nekatere.

compo image

Škodljivce preganjajo fizične pregrade

Enostavno in učinkovito: ustvarite fizične pregrade za zaščito rastlin pred škodljivci. To bo malim nepridipravom zagotovo preprečilo grizljanje vaših rastlin. Uporabite lahko mreže z majhnimi odprtinami in netkane materiale, kar bo zelenjavnim mušicam in kapusovemu belinu preprečilo dostop do vaših rastlin. Proti polžem in drugim plazečim se škodljivcem so učinkovita rešitev tudi posebne ograje in visoke grede.

compo image

Uporabite rastline, ki jih škodljivci ne marajo

Preprečevanje pojava ogorčic s poletnimi cvetlicami

Ogorčice se še posebno rade lotijo korenin jagod, korenja, krompirja in zelene. Posadite ameriški slamnik, žametnice ali lepe očke, saj njihove korenine oddajajo vonj, ki privlači ogorčice. Ko te začnejo glodati korenine, pa rastlina proizvede strupeno snov, ki jih uniči. V gredici naj bo čim manj plevela, saj lahko plevel igra vlogo vmesnega gostitelja ogorčic.

Polži ne prenesejo vrtnih zelišč z močnim vonjem

Vonj timijana in rožmarina, ki ju ljudje obožujemo, polži naravnost sovražijo. Lazarji prav tako ne morejo prenesti vonja kadila, jesti pa ne morejo niti praproti, trave in kosmatolistnatih rastlin. Zato jih posadite na oba konca gredic, da bi tako kar najbolj zmanjšali tveganje za napad polžev na vaš pridelek.

Listne uši ne marajo kopriv

Ste vedeli, da zvarek iz kopriv pomaga proti listnim ušem? V liter vrele vode enostavno dodajte tri jušne žlice kopriv in mešanico en dan pustite stati. Nato jo precedite, nalijte tekočino v stekleničko z razpršilom in s pripravkom poškropite rastline. Uporabljajte vsak dan.

Nasvet

Pikapolonice se lahko znebijo do 150 listnih uši na dan! Zato poskrbite, da bodo imele te pomembne koristne žuželke v vašem vrtu kar najbolj naravno življenjsko okolje.

compo image

Uporaba lepilnih pasti

Za učinkovito lovljenje letečih škodljivcev, ki napadajo okrasne rastline, drevesa in grmičevje ter živilske pridelke, so lepilne pasti brez insekticida še posebej učinkovita alternativna rešitev. Lepilne pasti za rastline v vašem domu ali na balkonu enostavno namestite v lonec za rože s pomočjo lesene paličice. Pomagale vam bodo zaustaviti ščitkarje, mušice, škržate in resokrilce. Sadna drevesa pogosto napadejo sadne mušice ali ličinke. Če se jih želite znebiti, so koristne posebne lepilne pasti z vabami, ki jih lahko pritrdite na drevo s pomočjo vezne žice.

Deli