1. COMPO
  2. Vodiči
  3. Rastline od A do Ž
  4. Vrtne rastline
  5. Pritlikavi bor

Karakteristike

Pritlikavi bor benjamin

compo image

Potrebe

Zalivanje:
srednje
Svetloba:
sonce
Težavnost nege:
nizka

Obdobje cvetenja

Karakteristike

Mesto sajenja:
posoda, greda
Višina rastline:
30 do 60 cm
Barva cvetov:
rumena, rožnato-rdeča

Pravilno sajenje

Sajenje pritlikavega bora

Lega

Pritlikavi bor je doma na odprtih površinah italijanskih hribov in zato ni navajen sence, ki bi nastala zaradi drugih rastlin ali zgradb. Zato mu morate tudi na svojem vrtu, balkonu ali terasi zagotoviti še posebej sončno lego. Sicer prenaša tudi senčne lege, vendar na teh legah pritlikavi bor raste slabše in ni tako odporen proti glivičnim boleznim.

Sajenje

Greda ali posoda, odločitev je prepuščena vam. Ker pritlikavi bor v višino in širino zraste samo pol metra, ga lahko brez težav posadite tudi v posodo. Pri tem je zelo pomembno, da ste pozorni na zadostno odvajanje vode, saj ima grm sicer rad vlago, vendar pa se zelo slabo odzove na zastajanje vode. Na sloj grobega proda ali glinenih črepinj nasujte mešanico prepustne zemlje za sajenje in peska. Tudi pri saditvi v gredo velja: bor ne potrebuje veliko nege in je najbolj zadovoljen s prepustno zemljo. Če je zemlja v vašem vrtu torej ilovnata ali sprijeta, lahko vanjo med sajenjem brez težav zadelate malo peska, k boljši rasti koreninske grude pa prispeva tudi gnojilo za iglavce ali kompost. Sadilna jama mora biti približno dvakrat večja od koreninske grude. Dokler zunaj ni zmrzali, lahko iz vrtnarije prinesete že odraslo rastlino v loncu in jo ne glede na letni čas posadite v zemljo, vendar morate predvsem pozimi takoj po posaditvi korenine zaščititi z listjem ali dračjem.

Naš nasvet

Si želite s pritlikavim borom popestriti božič? Potem je najbolje, da ga posadite v posodo in postavite na zaščiteno mesto ob vhodnih vratih. Spomladi ga nato posadite na vrt.

Pravilna nega

Nega pritlikavega bora

Zalivanje

Ko se pritlikavi bor udomači na vašem vrtu, se lahko razvije v vašo najbolj robustno rastlino. Za to boste poskrbeli tako, da prvih nekaj mesecev rastlino po potrebi močno zalivate in s tem prepojite zemljo. Samo tako vzpodbudite razvoj globokih korenin, s pomočjo katerih bori med obdobji suše preživijo tudi brez dodatnega zalivanja.

Gnojenje

Še posebej če ste svoj pritlikavi bor posadili v posodo, se bo vaša rastlina od spomladi do jeseni razveselila rednega gnojenja z gnojilom za iglavce. Tudi če svoj mali bor presadite vsaki 2–3 leta, hranila v omejeni količini zemlje ne bodo zadostovala za dober razvoj. Na gredi gnojenje ni nujno potrebno, vendar pa vašo rastlino zaščiti pred grdo porjavelostjo iglic in poskrbi za njen zdrav zeleni videz. Od oktobra do marca morate svoji rastlini privoščiti zimski počitek in zato takrat prenehajte z gnojenjem.

Obrezovanje/delitev

Za vas smo posebej izbrali pritlikavi bor benjamin, saj ta raste zelo počasi – v enem letu zraste največ 5–7 cm. Vseeno pa lahko zgodaj spomladi sežete po škarjah za veje in tako lepo oblikujete gost grm. Pri tem lahko odstranite predvsem predolge in prečno štrleče poganjke.

 

Deli