1. COMPO
  2. Vodiči
  3. Rastline od A do Ž
  4. Sobne rastline
  5. Kalateja, pavji rep

Karakteristike

Kalateja (pavji rep)

compo image
compo image
compo image
compo image

Potrebe

Zalivanje:
srednje
Svetloba:
sonce/polsenčno
Težavnost nege:
visoka

Obdobje cvetenja

Karakteristike

Mesto sajenja:
zaprti prostori
Višina rastline:
30–60 cm
Barva cvetov:
rumena

Pravilno sajenje

Sajenje kalateje

Ustrezna lega za posaditev kalateje

Kalateja, imenovana tudi pavji rep, izvira iz tropskih deževnih gozdov Brazilije. Zato je najprimernejša topla lega z visoko zračno vlažnostjo. Rada ima svetlo mesto v hiši brez neposredne sončne svetlobe. Možna je tudi polsenca, vendar pa mora biti toplo. Kalatejo zaščitite pred neposrednim hladnim zrakom. Zahteva višjo zračno vlažnost 70–80 % in povprečno temperaturo 22–25 °C. Pozimi temperatura naj ne pade pod 18 stopinj.

Presaditev kalateje: kdaj in kako pogosto?

Najpozneje vsaki 2 leti kalatejo presadite v večjo posodo. Najprimernejša je pomlad. Pred presaditvijo preglejte, ali so v koreninski grudi prisotne rjave in zgnile korenine, ter jih po potrebi odrežite. Pri izbiri novega cvetličnega lonca pazite na obliko: ker so korenine pri kalateji zelo plitve, naj bo lonec predvsem širok in ne visok.

Razmnoževanje kalateje

Razmnoževanje kalateje je najbolj priporočljivo spomladi z delitvijo matične rastline. Ko rastlino odstranite iz lonca, otresite preostalo zemljo. Korenine so oblike gomoljastih zadebelitev. Pri delitvi matične rastline mora vsak kos vsebovati nekaj korenin oziroma en koreninski gomolj, da je mogoče zagotoviti dober začetek rasti. Kose posadite v lonec, pripravljen s svežo zemljo za zelene rastline in palme, ter jih nato zalijte.

Vzroki rjavih listov pri kalateji

Listi lahko porjavijo zaradi neposredne sončne svetlobe. Torej pazite, da bo lega senčna. Tudi premokra zemlja povzroča rjavenje listov. Kalateje zato ne zalivajte premočno.

Pravilna nega

Nega kalateje

Zalivanje kalateje: Pomnite naslednje

Kalatejo od aprila do oktobra enakomerno zalivajte, vendar ne prepogosto (nekje 1-krat na teden). Med mirovanjem od novembra do marca zmanjšajte oskrbo z vodo. Uporabljajte mehko vodo, na primer deževnico ali mineralno vodo.

Po listih kalateje redno pršite vodo, da ustvarite okolje, podobno tistemu, iz katerega izvira, tj. Južna Amerika.

Zmerno gnojenje kalateje

Kalateja potrebuje malo do zmerno veliko hranil. V obdobju rasti vsak teden uporabite posebno tekoče gnojilo za zelene rastline ali pa sobno rastlino vsake 3 mesece oskrbite z gnojilnimi palčkami. V zimskih mesecih gnojenje s tekočim gnojilom zmanjšajte na enkrat mesečno.

Nasveti za nego listov

Pri tej okrasni listnati rastlini dekorativni listi vzbujajo veliko pozornosti. Ker se na velikih temno zelenih listih kalateje hitro nabere prah ali tanek sloj plesni, jih redno brišite z vlažno krpo. Pri tem ne upogibajte listnih žil, saj jih lahko poškodujete. Rastline ne prhajte, saj lahko utrpi šok, po katerem si bo težko opomogla.

Deli