1. COMPO
  2. Vodiči
  3. Rastline od A do Ž
  4. Sobne rastline
  5. Pileja (poprovkasta pileja)

Karakteristike

Pileja (poprovkasta pileja)

compo image

Potrebe

Zalivanje:
srednje
Svetloba:
sonce/polsenčno
Težavnost nege:
srednja

Karakteristike

Mesto sajenja:
zaprti prostori
Višina rastline:
30–40 cm
Barva cvetov:
svetlo zelena, bela

Pravilno sajenje

Sajenje pileje

Lega

Svetlo in ne prevroče – takšno mesto ima rada pileja. Poleti ta eksotična rastlina zato mesto na okenski polici rada občasno zamenja z mestom v notranjosti prostora. Vendar pa rastline tam ne pustite predolgo, saj bodo listi zbledeli. Pileja ne skriva svoje ljubezni do svetlobe, zato svoje liste vedno usmeri naravnost proti oknu. Da bo rastlina kljub temu rasla enakomerno, mora vsak lastnik pileje redno vrteti lonec. Pileja je ljubiteljice svežega zraka in ji povsem zadostujejo sobne temperature 15–18 °C – vendar pa nima rada trajnega zadrževanja na prepihu.

Sajenje/presaditev

Med največje nevarnosti za življenje pileje vsekakor sodi preveč velikodušno zalivanje. Če so korenine pregoste in premokre, začnejo hitro gniti in rastlina odmre. Zračna zemlja in dovolj prostora v loncu sta zato najpomembnejša podlaga za zdrav razvoj rastline. Glede na njeno začetno stanje je zato morda smiselno pilejo takoj po nakupu presaditi v večjo posodo s kakovostno zemljo za zelene rastline ali kakteje. Nato pa je spomladi najboljši čas za presaditev – v prvih letih najbolje vsako leto, pri starejših rastlinah pa vsaka 3–4 leta.

Pravilna nega

Nega pileje

Zalivanje

Med zalivanjem pileje morate dobro presoditi količino. Poskusite zemljo ves čas ohranjati nekoliko vlažno, saj rastlina trajno ne prenaša dolgotrajne suše ali premokrih tal. Glede na sobno temperaturo lahko zalivanje pozimi zmanjšate na minimum. Pomembno pa je tudi naslednje: pileja ne mara, da jo prhate od zgoraj, zato vedno zalivajte neposredno zemljo tik ob steblu.

Gnojenje

Za sočno zelene liste pilejo od marca do septembra vsaka dva tedna razvajajte z gnojilom za zelene rastline. Ali prepogosto pozabite na to? V tem primeru vam priporočamo uporabo gnojilnih palčk, ki jih preprosto potisnete v zemljo, kjer več tednov po potrebi koreninam rastline zagotavljajo hranila. Pozimi zadostuje gnojenje vsake 4–5 tednov.

Razmnoževanje/obrezovanje

Redno obrezovanje pileje sicer ne spada med obvezno nego, če pa bi radi kompaktno rast tudi po več letih, vsako pomlad odstranite predolge poganjke. Teh pa vam sploh ni treba zavreči! Ker je pileja zelo hvaležen kandidat za razmnoževanje s potaknjenci, lahko z odrezanimi deli povsem preprosto vzgojite nove rastline. Poganjke v ta namen preprosto vtaknite v lonec z vlažno zemljo in po 2 tednih bodo razvili nove korenine.

Deli