1. COMPO
  2. Vodiči
  3. Rastline od A do Ž
  4. Sobne rastline
  5. Bananovec (Musa)

Karakteristike

Bananovec (Musa)

compo image

Potrebe

Zalivanje:
srednje
Svetloba:
sonce
Težavnost nege:
srednja

Karakteristike

Mesto sajenja:
zaprti prostori, zimski vrt
Višina rastline:
do 200 cm
Barva cvetov:
vijolična, zelena

pravilno sajenje

Sajenje bananovca Musa

Ustrezna lega za posaditev bananovca

Bananovec bo s svojimi velikimi, zelenimi listi v vsak prostor prinesel tropsko vzdušje. Najbolj znana vrsta te trajnice je Musa Banana Tropicana. Zelo primerna je kot sobna rastlina. Kot sobna rastlina lahko vrsta Musa celo tvori cvetove in obrodi sadeže. Vendar pogosto traja več let do prvega cvetenja.

Musa potrebuje zelo veliko svetlobe, zato se dobro počuti v zimskih vrtovih. Ker ni zelo zahtevna glede temperatur, so primerni celo hladni zimski vrtovi. Prenese zmrzal do –10 °C, zato jo lahko celo posadite na vrt ali vzgajate kot posodovko. Če raste zunaj, naj bo lega zaščitena pred vetrom. Veliki in hkrati tanki listi se lahko sicer hitro natrgajo.

Sajenje in presaditev bananovca

Zaradi velikosti in hitre rasti morate bananovec vsako leto presaditi. Uporabite še posebej prepustno in s humusom bogato zemljo ter pazite na dobro odvajanje vode. Pri zasaditvi na vrtu pazite na zadostno razdaljo vsaj en meter od sosednje rastline.

Razmnoževanje bananovcev

Praviloma bananovec razmnožujemo s semenom. Vendar pa je uspešnost razmnoževanja precej nizka. Zanesljivejše in precej preprostejše je razmnoževanje s potaknjenci, tako imenovanimi stranskimi poganjki. To so poganjki, ki nastanejo na steblu matične rastline in rastejo skupaj z njo. Stranski poganjki večinoma obsegajo en list in zelo fine korenine. Lahko jih previdno ločite od matične rastline in zasadite v lonec.

pravilna nega

Nega bananovca Musa

Pravilno zalivanje bananovcev

Bananovec potrebuje zelo veliko vode. Zato ga zalivajte približno enkrat tedensko. Musa ob zelo vročih dneh prenese vsakodnevno zalivanje, saj voda skozi velike liste zelo hitro izhlapeva. Za dodatno vlago lahko poskrbite z rednim pršenjem vode po listih. Najbolje je uporabiti mlačno, mehko vodo.

Gnojenje bananovca Musa

Trajnica bananovca potrebuje veliko hranil. Musa torej v obdobju rasti zahteva tedensko gnojenje. Prva izbira naj bo tekoče gnojilo z večjo vsebnostjo dušika. V zimskih mesecih gnojenje zmanjšajte na enkrat mesečno.

Nega listov bananovca

Ker veliki listi zahtevajo veliko hranil, si lahko pomagate z razpršilom za nego listov. Ta ne skrbi samo za dovolj hranil, temveč preprečuje tudi madeže zaradi vodnega kamna, zviša vlažnost in preprečuje pojav škodljivcev. Zlasti pozimi pred pršenjem z listov obrišite prah z mehko krpo!

Sčasoma spodnji, starejši listi bananovca postanejo rjavi in odmrejo. To spada k normalni rasti bananovca Musa in ni nujno znak pomanjkljivosti. Če pa se rjavo obarva več listov hkrati ali robovi listov, je to lahko znak, da mu primanjkuje vode in/ali svetlobe.

Prezimovanje bananovca Musa

Tudi pri trajnici bananovca, odporni na mraz, listi pozimi zaradi mraza v celoti odmrejo. Brez skrbi: deblo rastline temperature dobro prenese. Za prezimovanje na vrtu upoštevajte naslednje: odrežite vse liste z ostrim nožem in deblo narahlo ovijte s kopreno. Nato v kopreni naredite nekaj odprtin za prezračevanje. Za prezimovanje v nehlajenih zimskih vrtovih ali rastlinjakih listov ni treba v celoti odstraniti. Morate pa poskrbeti za svetlo mesto in lonec ovijte s kopreno ali juto.

Deli