1. COMPO
  2. Vodiči
  3. Rastline od A do Ž
  4. Sobne rastline
  5. Alokazija, puščičasti list

Karakteristike

Alokazija (puščičasti list)

compo image
compo image

Potrebe

Zalivanje:
srednje
Svetloba:
sonce
Težavnost nege:
srednja

Karakteristike

Mesto sajenja:
zaprti prostori, zimski vrt
Višina rastline:
30–150 cm
Barva cvetov:
bela

Pravilno sajenje

Sajenje alokazije

Lega

Alokazija pri priljubljeni sorti Alocasia lowii doseže višino največ 50 centimetrov in je zato čudovita izbira za vašo dnevno sobo. Alocasia amazonica, imenovana tudi slonovo uho, pa zraste do 150 centimetrov in je lahko že prevelika za marsikatero dnevno sobo. Zato bodite pri nakupu pozorni na sorto in navedeno višino rasti.

Alokazije najbolje uspevajo na svetlem mestu z vsaj pet urami sončne svetlobe na dan. Zlasti primeren je torej ogrevan zimski vrt ali svetla dnevna soba. Optimalno se počuti pri temperaturi približno 22 °C, ponoči in v zimskih mesecih pa ji povsem zadostujejo temperature tudi okoli 18 °C. Poleti lahko alokazijo tudi postavite na prosto, kjer pa jo morate zaščititi pred preveč neposrednega sonca, dežjem in vetrom.

Sajenje/presaditev

Alokazije imajo rade rahlo, bolj ali manj kislo in delno peščeno zemljo. Zemljo za zelene rastline lahko zato brez težav obogatite z nekaj peska ali zemlje za kakteje. Poleg tega poskrbite za dobro odvajanje vode iz lonca, da preprečite zastajanje vode.

Ker alokazija raste zelo hitro, jo je treba vsako leto presaditi. Da se bo vaš trud izplačal, izberite od 20 do 30 odstotkov večji lonec. Listi alokazije lahko postanejo zelo težki. Da se rastlina pod lastno težo zato ne bi prevrnila, izberite čim težji lonec, na primer lončen.

Razmnoževanje

Razmnoževanje alokazije je najlažje z delitvijo korenik: kot korenike označujemo pod zemljo vodoravno rastoča rastlinska stebla. Nastanejo na matični rastlini in malce odmaknjeno skupaj z novimi listi poganjajo iz zemlje. Med presaditvijo ta del rastline previdno odrežite in ga posadite v nov lonec. Pazite, da pri tem obstoječih korenin ne poškodujete premočno in je potaknjenec že razvil nove korenine. Potaknjenec z novim loncem postavite na svetlo mesto, zemlja pa naj bo malce vlažna.  

compo image
Vsi deli alokazije so nekoliko strupeni, zato jo zaščitite pred otroci in hišnimi ljubljenčki ter med presajanjem nosite rokavice.

Pravilna nega

Nega alokazije

Zalivanje

Alokazija vodo zbira v močnih steblih, zaradi česar ta ostanejo ravna. Če boste zalivali premalo, boste to hitro prepoznali po mlahavih listih. Zemlja alokazije mora biti vedno malce vlažna, vendar ne premokra. Zato raje zalivajte pogosteje z manj vode namesto redko z veliko vode.

Z listov alokazije tu in tam kaplja malce vode. Ta postopek, tako imenovana gutacija, je namenjena pošiljanju mineralnih snovi iz korenin v liste kljub zasičenosti z vodo.

Gnojenje

Ker alokazija raste zelo hitro, potrebuje ustrezno veliko hranil. V glavnem obdobju rasti od marca do oktobra v vodo za zalivanje vsak teden dodajte tekoče gnojilo za zelene rastline. Med novembrom in februarjem lahko gnojilo dodajate samo enkrat mesečno.

razbarvani listi

Listi alokazije se zelo radi razbarvajo. Vzroki za to so lahko različni: če se obarvajo samo povsem spodnji listi, si vam ni treba delati skrbi. Med običajno rastjo stari listi čez nekaj časa odpadejo in se obarvajo rjavo. Če pojav prizadene tudi druge liste, so lahko vzroki naslednji:

Preveč vode: če alokazija dobi preveč vode, listi čez nekaj časa porumenijo. Preverite, ali je odvajanje vode zadostno ali pa so korenine morda premokre. Če je rastlina preveč vlažna, jo čim prej prestavite v svežo zemljo in odstranite poškodovane korenine.

Premalo hranil: če ne porumenijo samo robovi listov, ampak tudi žile, ima alokazija premalo hranil. Povečajte količino gnojila in dodajte mehko vodo.

Škodljivci: alokazije so dovzetne za pojav pršic prelk. Te se usedejo na spodnjo stran listov in izsesavajo sok rastlin. Zaradi tega se listi razbarvajo. 

Deli