compo image
  1. COMPO
  2. Vodiči
  3. Oskrba Rastlin
  4. Balkonske rastline in rastline v koritih
  5. Kaj lahko za balkonske rastline storite poleti

Ustrezna nega v vročih in suhih razmerah

Kaj lahko za balkonske rastline storite poleti

Se tudi vi spominjate izjemno vročega poletja leta 2018 s precej mešanimi občutki? Vročih temperatur se kar nismo mogli naveličati, vremenske razmere pa so resnično prizadele naše balkonske rastline. Tudi strokovnjaki s področja raziskovanja podnebja se strinjajo, da bo do podobnih sušnih obdobij v prihodnje prihajalo še pogosteje. Preberite, kako lahko svoje zelene varovance pripravite na te izjemne vremenske pogoje in čim bolj omejite tveganje za morebitno poletno škodo.

compo image

Najboljša osnova: globoko prodiranje korenin

Rek, da je bolje preprečevati kot zdraviti, še posebej velja za nego rastlin. Z izbiro pravega substrata lahko pozitivno vplivate na zdravo rast vaših rastlin v sušnih obdobjih. Naše prsti za balkonske rastline in korita vsebujejo posebna sredstva za nabiranje vode, v katerih se shrani nekaj vode za namakanje, ki se nato po potrebi dovaja rastlini. Prst tako ostane vlažna dlje časa, zaradi česar je potrebno tudi manj pogosto zalivanje.

Naš nasvet podjetja COMPO

Na površino prsti položite školjke ali kamne ter tako preprečite hitro izparevanje vode in prst zaščitite pred pregrevanjem. Če uporabljate glinene lončke, jih lahko tudi ovijete z vlažnimi krpami.

compo image

Zdrave rastline bolje prenašajo suhe razmere

Ko pride do zaščite rastlin pred vročino in sušo, so skrivno orožje nedvomno hranilne snovi. Težava pa je v tem, da se rastlin pogosto ne gnoji ali pa se jih gnoji prepozno. V našem naboru izdelkov boste lahko našli posebne pelete za gnojenje, izdelane iz ovčje volne, ki lahko na začetku vsrkajo veliko vode, s čimer se izboljša humifikacija in dovajanje hranilnih snovi ter vode rastlinam v sušnih obdobjih.

Več o ovčji volni
compo image

So vam bolj pri srcu odporne rastline?

Dolgoročni ukrep, ki vam bo pomagal v vročih in sušnih obdobjih: izberite sorte rastlin, ki bolje prenašajo vročino. Če želite ostati pri tradicionalnih izbirah, se odločite za pelargonije, petunije ali sivko. Kapski meseček in grmiček sorte Scaevola aemula prav tako dobro prenašata sonce. Jasno je seveda, da v visokih temperaturah uživajo tudi sredozemske rastline, kot denimo agrumi, oleander in rožmarin. Rastline pa lahko pred žgočim soncem zaščitite tudi s sončnikom ali tendo.

compo image

Prvo pravilo, ki ga je treba upoštevati v vročinskem valu: zalivajte pametno

V vročih obdobjih je še posebej pomembno, da rastline zalivate zjutraj. Tako se bo rastlina lahko hitro posušila, od rose mokra prst pa bo dobro vsrkala dodatno vodo. Če bi rastline zalivali opoldne, bi se lahko njihovi listi na vročini sežgali, ob večernem zalivanju pa bi rastlina lahko ostala mokra, zaradi česar bi prišlo do nevarnosti hitrejšega razširjanja glivičnih obolenj. Bolje je, da rastline zalijete temeljito, kot pa da jih le površinsko zalivate pogosteje. Če prst namočite redno, bodo rastline lahko pognale globoke korenine in uporabile zaloge vode. Ker lahko vlažna prst bolje vsrkava vodo, prst najprej le na kratko zalijte, nato pa počakajte od deset do petnajst minut in jo po tem zalijte temeljito. Najbolje je, da za to uporabite deževnico. Uporaba deževnice pozitivno vpliva na vašo porabo vode, ščiti okolje in je ugodna tudi za rastline, saj v deževnici ni apnenca, prav tako pa je ravno pravšnje temperature.

Deli