1. COMPO
  2. Vodiči
  3. Rastline od A do Ž
  4. Balkonske rastline in posodovke
  5. Vijolica

Karakteristike

Vijolica

compo image
compo image
compo image

Potrebe

Zalivanje:
malo
Svetloba:
sonce/polsenčno
Težavnost nege:
nizka

Obdobje cvetenja

Karakteristike

Mesto sajenja:
vrt, balkon, terasa
Višina rastline:
10–20 cm
Barva cvetov:
bela, rumena, oranžna, rdeča, vijolična, modra

Pravilno sajenje

Sajenje vijolic

Lega

Vijolice so tako lepe, da so zelo primeren kandidat za cvetlična korita in vrtne grede. Svojo cvetočo preprogo še zlasti rade razprostrejo v polsenci, ob zadostnem zalivanju pa se dobro razvijejo tudi na soncu – v popolni senci računajte na manj razkošno cvetenje. S plosko rastjo je vijolica odlična za zasaditev pod grmičke in velike posodovke. Ste našli primerno mesto? Da bo vijolici res udobno, pred zasaditvijo tla še enkrat dobro razrahljajte. Ko se rastlina dobro počuti, se vam bo zahvalila z razkošnim cvetenjem od marca do oktobra. Zlasti zbito, ilovnato prst lahko zmešate z nekaj peska.

Sajenje

Želite, da vas vijolice še dolgo razveseljujejo? Torej morate pri nakupu paziti predvsem na sorto. Čim bolj je sorodna rogati vijolici (Viola cornuta), toliko bolj trpežna in trdoživa bo rastlina. Vrste, kot je mačeha, vas bodo sicer pritegnile z velikimi cvetovi in eksotičnimi barvnimi kombinacijami, vendar večinoma dočakajo največ dve leti. Torej je odločitev povsem vaša.
Vijolico lahko iz vrtnarije neposredno posadite na vrt, če zemlja le ni zamrznjena. Če ob zasaditvi ravno polno cveti, morate naslednje dni zagotoviti dovolj zalivanja, saj bo rastlina sicer močno oslabela.

Naš nasvet

Če vijolico zasadite v bližino sadnega drevja, lahko pripomore k privabljanju čebel in opraševanju cvetov na sadnem drevju.

Pravilna nega

Nega vijolic

Zalivanje

Ker je vijolica nežna rastlina z razmeroma velikimi cvetovi, je samoumevno, da potrebuje precej vlažna tla. Trajnega zastajanja vode prav tako ne prenaša, saj začnejo korenine hitro gniti. Čarobne besede se torej glasijo:  rastlina med cvetenjem potrebuje res veliko vode, pozimi pa se njena presnova tako zmanjša, da lahko skorajda prenehate zalivati.

Gnojenje/obrezovanje

Z gnojenjem vijolice ne bodite preveč velikodušni, saj bo rastlina premočno rasla v višino – posledično bo manj odporna in dovzetna za bolezni. Na začetku marca lahko vijolico pripravite k razkošnem cvetenju z ustrezno dozo tekočega gnojila. Nato je za dolgotrajno cvetenje odločilna primerna nega. V ta namen redno odstranjujte vse ovenele cvetove in zelenje po cvetenju nekoliko obrežite.

Deli