1. COMPO
  2. Vodiči
  3. Rastline od A do Ž
  4. Vrtne rastline
  5. Pušpan

Karakteristike

Pušpan

compo image
compo image
compo image

Potrebe

Zalivanje:
srednje
Svetloba:
sonce/polsenčno
Težavnost nege:
srednja

Obdobje cvetenja

Karakteristike

Mesto sajenja:
grede, obronki, balkon, terasa
Višina rastline:
0,3–1 m
Barva cvetov:
neizrazito bela

Pravilno sajenje

Sajenje pušpana

Lega:

Pušpan (Buxus) lahko nasadite tako na vrt, kot tudi v posodo na balkonu ali terasi. Pušpan sodi v družino pušpanovk (Buxaceae) in prvotno izvira iz jugozahodne Evrope, severne Afrike in zahodne Azije. Rad ima zmerno suha do vlažna gramozna in prodnata tla. Popolna podlaga za pušpan je tudi peščeno-humusna ilovica. Pušpan ni občutljiv na svetlobne pogoje. Zasadite ga lahko na senčno ali sončno mesto.

Sajenje:

Če pušpan posadite v posodo, se njegove korenine ne morejo razrasti. Pušpan vsaki 2–3 leta presadite v večji lonec in za to uporabite svežo zemljo, namenjeno posebej za sajenje pušpana, saj tako vzpodbudite zdravo rast svoje rastline. Najboljši čas za presaditev je pomlad.

Pravilna nega

Nega pušpana

Zalivanje:

Posodovke se predvsem poleti hitro posušijo. Da zagotovite konstantno vlažnost zemlje, morate pušpan med vročimi in suhimi obdobji dnevno zalivati. To je še posebej pomembno v obdobju rasti pušpana. Bodite pozorni, da v loncu ne zastaja voda. Ker je pušpan zimzelena rastlina, ga morate zalivati tudi pozimi, če je vreme takrat suho in se ne pojavi zmrzal.

Gnojenje:

Da podprete razvoj zdravih in zelenih poganjkov, morate pušpanu od sredine marca do konca avgusta redno dodajati hranila. Za posodovke je najbolj priporočljivo uporabiti tekoče gnojilo. Tega 1- do 2-krat tedensko dodajte vodi za zalivanje. Za vrtne rastline vam priporočamo uporabo našega dolgotrajnega gnojila. Samo enkratna uporaba tega gnojila zadostuje, da vašemu pušpanu zagotovite 6-mesečno zalogo hranil.

Obrezovanje:

Obrezovanje pušpana podpira njegovo enakomerno in zdravo rast. Ob tem imate tudi možnost, da ga individualno oblikujete. Pušpan začnite oblikovati že, ko je rastlina še mlada. Pri oblikovanju si pomagajte s šablono. Za to uporabite vrv in palice, ki jih oblikujete v želeno obliko in tako ustvarite ogrodje za obrezovanje. To ogrodje vstavite v lonec ali pa ga poveznite prek rastline. Nato odrežite vse poganjke, ki segajo iz ogrodja.

Ukrepi pozimi:

Pušpan na prostem prezimi brez posebne zimske zaščite, vendar pa ga je treba zaščititi pred soncem.

Med suhimi obdobji brez zmrzali ga zalivajte z mlačno vodo.

Naš NASVET

Mlajše rastline je treba načeloma bolj močno obrezovati. Poganjki se hitreje razvejijo in tako zagotovijo želeni gosti videz. Pušpan je najbolje obrezovati konec maja in avgusta v oblačnih dneh.

Primerni izdelki za vaš pušpan

Deli