compo image
  1. COMPO
  2. Vodiči
  3. Navdih
  4. Iz vrta na mizo
  5. Užitni cvetovi: živopisana raznolikost jedi

Užitni cvetovi: živopisana raznolikost jedi

Vrtnica, kapucinka ali mačeha – številni živopisani cvetovi v našem vrtu niso le videti odlično, pač pa so tudi užitni, kar pomeni, da lahko z njihovo pomočjo jedem, kakršne so solate ali sladice, dodate okrasni pridih. V tem prispevku vam bomo pokazali, kateri od užitnih cvetov bodo tudi izboljšali okus jedi, in kako lahko svoje goste navdušite na naslednji vrtni zabavi.

compo image

Zdrava plezalka

Kapucinka

Živahni oranžno-rumeni cvetovi kapucinke so eni od najbolj poznanih užitnih cvetov, s svojiim aromatičnim in rahlo pikantnim okusom pa jedi tudi dodajo okus in barvo. Poleg tega so tudi izjemno zdravi. To plezalko lahko večinoma gojite na vrtu ali na balkonu. Kapucinka cveti med junijem in oktobrom, kar je odvisno od vremena, cvetove pa oberite tik preden jih nameravate pripraviti, saj hitro ovenijo.

Veliki pisani cvetovi so odličen dodatek solatam, dobro pa se podajo tudi na kruh, v juhe, k zeliščni skuti ali v zeliščno maslo.

Ko gre za kapucinko, je manj več

Pri uporabi kapucinke bodite pozorni, da je v jed ne dodate preveč, saj lahko pikanten okus cvetov hitro prevlada nad siceršnjim okusom jedi, prav tako pa se ne poda k prav vsem okusom.

compo image

Sladki cvetovi, ki pritegnejo pozornost

Mačehe

Sladkaste mačehe običajno vidimo v izložbah slaščičarn, saj se njihovi živopisani cvetovi pogosto uporabljajo kot naravna dekoracija za kolačke in poročne torte. Trajnica, ki se razširja s samoopraševanjem in običajno raste na precej nenavadnih mestih, kot denimo med tlakovci in na makadamskih površinah, je na vrtu še posebej nezahtevna. Najbolje je, da cvetove z rastline poberete, tik preden jih nameravate pojesti, saj hitro ovenijo in izgubijo okus.

Poleg okraševanja tort lahko cvetove uporabite tudi za okras doma pripravljenih piškotov in jih nanje pritrdite z malce beljaka. Mačehe pogosto uporabljamo tudi v solati, saj so tako še posebej nasitne, lahko pa jih enostavno uporabimo tudi za okras jedi. Suhe mačehe dodajamo tudi v čaj in zeliščne mešanice.

Če želite cvetove kandirati, jih najprej položite v stepeni beljak, saj bodo tako ostali sveži še nekaj dni, nato pa jih potresite z malce sladkorja ali sladkorja v prahu. Po tem kandirane cvetove pustite, da se nekaj dni sušijo.

compo image

Več kot le okras

Okusne vrtnice

Vrtnice pogosto uporabljamo s soljo ali poprom, v začimbnih mešanicah ali kot surovino v posušeni obliki. Če želite pri kuhanju uporabiti cvetne liste vrtnic, si zapomnite, da niso vse sorte vrtnic užitne. Potonike, črni teloh in slezenovec spadajo v popolnoma drug rod in so lahko celo strupene. Vse sorte divjih in vrtnih vrtnic pa so užitne. Če se vam ta opredelitev zdi nekoliko nejasna, vam priporočamo vrtnico sore Rosella, ki je bila vzgojena posebej za uživanje, vzgajate pa jo lahko v lončku na okenski polici ali pa v koritih.

Cvetni listi vrtnic so tudi prekrasen dodatek pijačam: dodajte jih francoskim aperitivom na osnovi vina, limonadi ali sirupu. Zimska različica je klasični čaj iz cvetnih listov vrtnic, ki je poznan po svoji neverjetno intenzivni aromi. 

Celo mineralni vodi se ne boste mogli več upreti

Če bi radi gostom na naslednji vrtni zabavi ponudili nekaj posebnega, lahko užitne cvetne liste tudi zamrznete v ledene kocke in tako poživite pijačo.

compo image

Delček otroštva s travnika

Divje travnate cvetlice

Če pa nimate vrta ali balkona, pa vam ni treba izbrati svežih cvetlic za dodajanje jedem, odločite se lahko namreč tudi za divje cvetlice. Večina od nas je verjetno v otroštvu vsaj enkrat jedla marjetice, ob čemer smo presenečeno ugotovili, da imajo njihove cvetne glavice okus, podoben korenju. Cvetlice so še posebej priljubljene sestavine surovih zelenjavnih solat, odlične pa so tudi v zeliščni skuti, na z maslom namazanem kruhu ali rahlo popečene v olju.

Še ena užitna travniška rastlina je regrat. Ta rastlina aromatičnega in zeliščnega okusa je običajno naprodaj v obliki čaja, pomaga pa pri lajšanju želodčnih in črevesnih težav. Rumene cvetove lahko tudi prevrete in iz njih naredite regratov med ali pa iz njih skuhate marmelado in sirup. Podobno kot številna druga vrtna zelišča je regrat primeren tudi za solate, zeliščne omake in maslo.

Vzgoja zelišč doma

Doma vzgojena zelišča so fantastična za začinjanje jedi. Zelišča pa niso primerna le za začinjanje, pač pa tudi kot okras jedem. Na tem mestu si lahko preberete več o vzgoji zelišč doma.

preberite več

Deli