compo image
  1. COMPO
  2. Vodiči
  3. Navdih
  4. Iz vrta na mizo
  5. Doma pripravljen bezgov sirup

Doma pripravljen bezgov sirup

Bezgov sirup je vedno bolj priljubljen vse od tedaj, ko se je na menijih številnih restavracij in barov pričel pojavljati osvežujoči aperitiv Hugo. Praktično brez stroškov lahko sami pripravite bezgov sirup. Na tem mestu vam bomo pokazali, kako.

compo image

Obiranje bezga

Če na vrtu nimate lastnega bezgovega grma, si lahko ogledate najbližji park ali pa gozdni rob. Ker bezeg ni prav nič izbirčen, ko pride do prsti za rast, ga lahko najdete skoraj povsod. Cvetove pa lahko obirate le opoldne, ko sije sonce, saj bodo le tako sprostili vso aromo. Vse pogosteje se bezgovi cvetovi tudi prodajajo na tržnicah.

Bezgov sirup

Sestavine

Za približno 1,5 litra sirupa potrebujete:

  • Približno 20 kobulov bezga (brez peclja!)
  • 500 g ekološko pridelanih limon
  • 10 do 20 g citronske kisline
  • En liter vode
  • 1 kg sladkorja
compo image

Bezgov sirup

Postopek

1. korak: Dobro operite bezeg. V velikem loncu zavrite vodo in v njej razpustite sladkor, nato pa dodajte citronsko kislino.

2. korak: Limone operite pod toplo vodo in jih narežite na rezine. Nato narezane rezine limon in kobule bezga dodajte v sladkorno vodo.

3. korak: Mešanico pokrijte in počakajte, da se 3 dni namaka, vmes pa jo občasno premešajte.

4. korak: Mešanico precedite skozi fino cedilo, nato pa sirup še enkrat zavrite in ga še vročega nalijte v čiste steklenice.

Neodprte steklenice lahko v hladnem in temnem prostoru hranite do enega leta.

Ideja za darilo

Če ga shranite v čudovito okrašene steklenice, je lahko doma pripravljeni sirup čudovito darilo za katero koli vrtno zabavo!

compo image

Uporaba bezgovega sirupa

Če en del sirupa razredčite s štirimi deli vode, se boste lahko osvežili v vročih poletnih dneh. Če želite večer zaključiti s kozarčkom aperitiva, lahko uživate v zlatem sirupu s koktajlom Hugo, kjer sirupu dodate malce proška, gazirane vode in mete. Bezgov sirup lahko na nešteto različnih načinov dodate tudi sladicam. Realistična alternativa za vse sladkosnedneže: dodajte ga sladoledu, z njim posladkajte jogurtove in skutine jedi, dodajte ga tortam ali pa ga zmešajte s sadjem!

Živopisana raznolikost pri kuhanju

Užitni cvetovi

Cvetovi niso le prečudoviti na pogled, pač pa jih lahko tudi jeste: na tem mestu lahko izveste, katere cvetove lahko jeste in kako lahko cvetove uporabite kot jedilno dekoracijo za vašo naslednjo vrtno zabavo.

preberite več

Deli