compo image
 1. COMPO
 2. Vodiči
 3. Navdih
 4. Iz vrta na mizo
 5. Zeleno in hrustljavo: naši kaktusovi piškoti

Zeleno in hrustljavo: naši kaktusovi piškoti

Kaktusovi prigrizki? Ja, res je! Za pripravo naših sladkih in hrustljavih piškotov ne potrebujete posebnih vrtnarskih spretnosti, le nekaj pekarskih. Kot veliki ljubitelji sukulent se preprosto nismo mogli upreti skušnjavi modelčkov za piškote v obliki kaktusa, zato smo brez nepotrebnega odlašanja prižgali pečico in pripravili majcene zelene priboljške.

Kaktusovi piškoti

Sestavine

Za testo

 • 175 g moke
 • 125 g masla ali margarine
 • 110 g sladkorja
 • 80 g škroba
 • 2 jedilni žlici mleka
 • 1 vrečka vaniljevega sladkorja
 • Po izbiri 2 jedilni žlici naribane pomarančne ali limonine lupine

Za okras

 • Fondant
 • Po želji zelena in črna jedilna barva
 • Zobotrebec ali majhen čopič
compo image

Kaktusovi piškoti

Postopek

Zmešajte vse sestavine in testo dobro pregnetite, dokler ne dobite gladkega testa. Če je testo preveč lepljivo, enostavno dodajte malce več moke. Testo za eno uro pustite v hladilniku, nato pa ga enakomerno razvaljajte na pomokani površini. Izrežite piškote in jih nato položite na pladenj ter jih pecite od 8 do 10 minut na srednjem vodilu pečice pri 200 °C (zgornje/spodnje segrevanje). Vzemite jih iz pečice in počakajte, da se ohladijo.

Za okraševanje uporabite že pripravljen fondant v poljubni barvi ali pa ga pobarvajte sami s pomočjo jedilnih barv. Če je fondant preveč lepljiv (npr. zaradi jedilne barve), vanj enostavno vmešajte malce sladkorja v prahu. Fondant previdno razvaljajte in ponovno izrežite kaktuse. Piškote navlažite z malce vode in jih prekrijte s fondantom ter nežno pritisnite navzdol. Pustite, da se posušijo.

compo image

Kaktusovi piškoti

Okras

Bodice v rjavi ali črni jedilni barvi nato dodajte s tankim čopičem (ali zobotrebcem). Za to boste potrebovali malce potrpljenja in mirno roko. Naš nasvet: na piškotke lahko narišete tudi vzorce ali pa enostavno uporabite primeren predmet (npr. imbus ključ) in v piškote vtisnite vzorce.

Piškote lahko okrasite tudi z glazuro ali s trdno glazuro iz beljaka, ki ste jo prej z jedilno barvo obarvali zeleno. Nato dodajte temno barvo ali pa enostavno potresite s pisanimi mrvicami, sesekljanimi pistacijami ali drugimi okrasnimi sestavinami po svojem okusu.

Dober tek!

Poleg tega, da bodo ti piškoti zagotovo všeč vsem ljubiteljem rastlin, so tudi odlična darila. Ustrezne modelčke za piškote v obliki kaktusov lahko dobite v številnih maloprodajnih trgovinah.

Deli